Εμβόλιο κατά της COVID-19: γιατί ανεβάζει και την ερωτική διάθεση;
My Doctors

Τις «μετοχές» στο «χρηματιστήριο» της ερωτικής διάθεσης ανεβάζει το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας του πρώτου εγκεκριμένου εμβολίου ενάντια στον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου έδειξε ότι σχεδόν οι επτά στους δέκα (ποσοστό 68,67%) θεωρούν ότι η αναγγελία εύρεσης αποτελεσματικού εμβολίου θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας των ερωτικών επαφών.
Στην έρευνα συμμετείχε δείγμα 1000 ατόμων, ανδρών και γυναικών, από όλη την Ελλάδα, ηλικίας από 25 έως 44 ετών. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος διαδικτυακού ερωτηματολογίου μέσω της πλατφόρμας Pollfish.
Πάντως «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα (78,67%) είπαν ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές με άτομα, που δεν γνωρίζουν καλά. Πιο τολμηρό το 21,33%, δεν λέει όχι σε ερωτικές συνευρέσεις με νέες γνωριμίες…

Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και επικεφαλής της έρευνας, δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης επισημαίνει: «Η τελευταία μας έρευνα (Δευτέρα 7 – Τρίτη 8 Δεκεμβρίου) προσπαθεί να αποτυπώσει αλλαγές στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, με την αναγγελία του πολυπόθητου εμβολίου, αλλά και τις αλλαγές στις ερωτικές συνήθειες κατά το δεύτερο lockdown. O εγκλεισμός αναστάτωσε την ελληνική κοινωνία και συνεχίζει να την επηρεάζει αρνητικά, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής».
Στις τέσσερις διαδοχικές έρευνες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου από την έναρξης της πανδημίας, αποτυπώθηκαν αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών, που είχαν σχέση με τη σεξουαλική συχνότητα («Τα «κρούσματα» βίας, σεξ και… διαζυγίων στη χώρα μας την εποχή του νέου κορωνοϊού»), την ενδοοικογενειακή βία («Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 4 στις 10 γυναίκες δεν μιλούν», την απιστία («Υπερμετάδοση της απιστίας μετά το lockdown») και την αύξηση της μεταδοτικότητας μετά την άρση του εγκλεισμού («Έρωτας είναι η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων»).

 

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το 35% των ερωτηθέντων δεν έκανε καθόλου σεξ τον Νοέμβριο. Το 27% είχε μόλις μία επαφή και το 24,67% είχε 2-3 ερωτικές συνευρέσεις. Ένα 7% έκανε σεξ 5-6 φορές μέσα στον μήνα και ένα 6,33% έκανε πάνω από έξι φορές.
«Η διατύπωση πως η παγκόσμια κοινωνία δεν έζησε τόσο δραματικά γεγονότα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δυστυχώς ταιριάζει στη νέα αυτή πραγματικότητα, με μια διαφορά: τότε ο πόλεμος έπληξε κυρίως τα εμπόλεμα κράτη, ενώ σήμερα η πανδημία αφορά σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας τόσους θανάτους, που μόνο με την βαρβαρότητα ενός πολέμου μπορεί να συγκριθεί. Καμιά προηγούμενη πανδημία τον 21ο αιώνα δεν αναστάτωσε όλες τις χώρες του κόσμου με τέτοιο συντριπτικό τρόπο και χωρίς αντίσταση, παρά την υπεροπλία της σημερινής τεχνολογίας, της επιστήμης και τον πλούτο των χωρών του σήμερα, σε σχέση με την φτώχεια της εποχής εκείνης», υπογραμμίζει ο δρ Κωνσταντινίδης.
Οι επιστημονικές ανακοινώσεις στην εποχή της πανδημίας είναι τόσες, που είναι πρακτικά αδύνατο να διαβαστούν και να αξιολογηθούν από κάποιον επιστήμονα, λέει ο Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. Οι πληροφορίες δύο ημερών σήμερα μπορούν να συγκριθούν με την δημοσιευμένη παραγωγή επιστημονικής γνώσης από την αυγή της πολιτισμένης ζωής μέχρι το 2006 (πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ζωής και επιστημονικής σκέψης).
«Παρά την υπεροπλία της γνώσης, του πλούτου και της οικονομικής ισχύος του πλανήτη μπροστά στην ιογενή αυτή επιδημία, έναν χρόνο σχεδόν μετά δεν έχει δοθεί συνολική λύση. Η αναγγελία της παραγωγής αποτελεσματικών εμβολίων πιστεύουμε πως άλλαξε τα δεδομένα, δίνοντας σοβαρή και επιστημονική λύση σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα», αναφέρει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας.

«Αυτή την ελπίδα θελήσαμε να αποτυπώσουμε στην πιο πρόσφατη έρευνά μας, που είχε αντικείμενο το πώς αλλάζει η διάθεση των πολιτών με την αναγγελία του εμβολίου. Στους πίνακες φαίνεται πως οι Έλληνες θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι με το εμβόλιο θα αυξηθεί η ερωτική τους επιθυμία, γιατί θα απομακρύνει τον φόβο της μετάδοσης, που μέχρι σήμερα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα στις στενές ανθρώπινες επαφές, άρα και στον έρωτα», συμπληρώνει.
Το 61% λέει απερίφραστα ναι στον επικείμενο εμβολιασμό. Όχι λέει το 39%. Το 53,5% υποστηρίζει ότι δεν ανησυχεί για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Πολύ κοντά το 46,5% εκφράζει την ανησυχία του.

Οι πολλές απαγορεύσεις, που ισχύουν από την έναρξη της πανδημίας, ήταν φυσικό να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα και καταθλιπτική ατμόσφαιρα, εκνευρισμό, θυμό, φόβο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες και την αλλαγή των συνηθειών των ανθρώπων, εξαφάνισαν την ερωτική διάθεση.
Η γνωστή στερεοτυπική προσέγγιση ότι σε μεγάλες απειλές, φυσικές καταστροφές αλλά και πολεμικές συρράξεις οι άνθρωποι δένονται, ερωτεύονται και κάνουν παιδιά (baby boom) δεν επιβεβαιώθηκε σε καμιά χώρα του κόσμου, αντίθετα εμφανίστηκαν αρνητικές και βίαιες συμπεριφορές, με αποκορύφωμα την ενδοοικογενειακή βία.
Η πανδημία ήταν για την ανθρωπότητα μια πρωτοφανής απειλή, που εξουθένωσε όλα τα αμυντικά όπλα της σύγχρονης επιστήμης, που σήμερα βρίσκεται κατά γενική ομολογία σε υψηλότατο επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταχεία παρασκευή του εμβολίου, που μοιάζει να είναι η λύση του προβλήματος.

Ο κ. Κωνσταντινίδης βάζει και μια άλλη παράμετρο. «Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν άνθρωποι, που αμφισβητούν την επιστημονική σκέψη, γι’ αυτό και οι αρνητές του εμβολίου είναι ένα σημαντικό ποσοστό, που συμπληρώνει τον αριθμό πολιτών, οι οποίοι θεωρούν πως πανδημία είναι μια συνωμοσία των εξουσιών, που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτού του παράδοξου, αλλά υπαρκτού προβληματισμού σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε πόσοι θα κάνουν το εμβόλιο, με 7 στους 10 συμπολίτες μας να είναι απόλυτα σύμφωνοι», καταλήγει.

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Όμως δεν είναι όλοι προετοιμασμένοι ώστε να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ένα ποσοστό γυναικών, αλλά και ανδρών, δυσκολεύονται να αφεθούν και να τις ευχαριστηθούν, παρά τη...