5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή
My Doctors

Για πολλούς ανθρώπους, η μάχη κατά της φλεγμονής ξεκινά από τη διατροφή. Όπως υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής, όπως τα μούρα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, ο κουρκουμάς και τα χόρτα, έτσι υπάρχουν και τα τρόφιμα που ενισχύουν την εμφάνιση φλεγμονών όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.

«Παρακάτω θα αναφερθούμε σε πέντε από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων που διεγείρουν την πρόκληση φλεγμονής», επισημαίνει ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος του Μetropolitan General.

  1. Ζάχαρη

H μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής στο σώμα.

  1. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Όπως η ζάχαρη, έτσι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει επίσης να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή. Έχει φανεί ότι κατά την κατανάλωση τροφών χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη. Έτσι το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ποσότητα για να ολοκληρωθεί η βιοχημική διεργασία.

  1. Επεξεργασμένο κρέας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συνιστάται η αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος και η φλεγμονή είναι μόνο ένας από αυτούς. Το επεξεργασμένο κρέας έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και φυσικά της φλεγμονής επειδή περιέχει τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν τρόφιμα, όπως το κρέας, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Μια αφθονία AGEs στο σώμα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης, επομένως είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωσή του.

  1. Αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί με μέτρο μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την καρδιά, αλλά έχει πολλές βλαβερές συνέπειες όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα και μια από αυτές είναι η αύξηση της φλεγμονής. Όταν το αλκοόλ διασπάται, παράγει τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

  1. Trans λιπαρά οξέα

Τα trans λιπαρά οξέα ή αλλιώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, που δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άνοια με την πάροδο του χρόνου.
«Για τον λόγο αυτό, η βλαβερή τους επίδραση σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας, καθιστούν επιτακτική την προσοχή των ετικετών των τροφίμων ως προς την αποφυγή συστατικών όπως «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια», καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Αποτρίχωση: Ποιες γυναίκες επωφελούνται περισσότερο;

Αποτρίχωση: Ποιες γυναίκες επωφελούνται περισσότερο;

Σε προτεραιότητα έχει τεθεί, με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις πολυκυστικές ωοθήκες, η διαχείριση της υπερτρίχωσης, του πλέον χαρακτηριστικού γνωρίσματος της πάθησης. Επειδή αποτελεί αισθητικό ζήτημα μέχρι σήμερα περιθωριοποιείτο από τους περισσότερους...

Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;

Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;

Παραπλανητικός αποδεικνύεται πολλές φορές ο πόνος στο αφτί. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που προβλήματα της οδοντικής και εν γένει στοματικής υγείας αντανακλούν τον πόνο στο αφτί της ίδιας πλευράς με εκείνην της πηγής του πόνου, εξαιτίας της εγγύτητας των...

Affidea: Σωτήρια η κολονοσκόπηση καθώς ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους

Affidea: Σωτήρια η κολονοσκόπηση καθώς ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (19 Μαΐου) προσφέρει εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις σε προνομιακή τιμή. Για...

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Την άνοιξη, λόγω απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε αύξηση των λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σε μικρό βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων που νοσούν. «Ωστόσο,...

Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

 Ενώ το πλούσιο στήθος τονίζει τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα στις γυναίκες, το επίπεδο, σφριγηλό στέρνο είναι σύμβολο αρρενωπότητας για τους άντρες. Ωστόσο, ένας στους δύο άντρες εμφανίζει ήπια ή προχωρημένου βαθμού γυναικομαστία, γεγονός που προκαλεί αμηχανία...

Διατροφή και γονιμότητα: Πώς συνδέονται;

Διατροφή και γονιμότητα: Πώς συνδέονται;

Η διαδικασία της σύλληψης αποτελεί μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ οργανικών συστημάτων, ορμονικών μονοπατιών και άλλων διεργασιών. Είναι αποτέλεσμα της ένωσης ενός σπερματοζωαρίου με ωάριο, που γονιμοποιείται με αποτέλεσμα τη δημιουργία του επονομαζόμενου ζυγώτη....

«The Future of Medicine»: με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Harvard

«The Future of Medicine»: με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Harvard

Με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου της υγείας και της ιατρικής ακαδημαϊκής κοινότητας πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, η επιστημονική εκδήλωση για το μέλλον της Ιατρικής, η οποία διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου...

Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;

Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;

Η κεφαλαλγία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας, καθώς θα απασχολήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Οι κεφαλαλγίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την αιτιολογία τους διακρίνονται σε πρωτοπαθείς...

Νοσογόνος παχυσαρκία: Μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας

Νοσογόνος παχυσαρκία: Μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Εντάσσεται στη Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος την αναγνωρίζει και επίσημα ως νόσημα....