24ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο Ουρολογία: Νέες λύσεις σε παλαιά προβλήματα για άνδρες και γυναίκες!
My Doctors
logo_synedriou.jpg

Νέα αποτελεσματικά όπλα για την καταπολέμηση τόσο του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη όσο και βελτιωμένα μέσα για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων, διαθέτει πλέον στην φαρέτρα της η επιστήμη της Ουρολογίας.
Οι παραπάνω επιστημονικές εξελίξεις και πολλές ακόμη σημαντικές ανακοινώσεις, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, θα παρουσιαστούν στο 24ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο (huacongress2018.gr), το οποίο θα διεξαχθεί στο Athenaeum InterContinental στην Αθήνα (11-14 Οκτωβρίου 2018). Μεταξύ άλλων θα αναλυθούν θέματα όπως:
Όταν ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί μεταστάσεις
Ένας στους επτά άνδρες θα παρουσιάσει καρκίνο στον προστάτη, στον αδένα που αποτελεί τον πιο σημαντικό ρυθμιστή του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς παράγει υγρά που εμπλουτίζουν το σπέρμα. Αν και ο ένας στους τρεις καρκίνους του προστάτη δεν χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και τα ποσοστά ίασης από τη νόσο σε αρχικό στάδιο ξεπερνούν συνολικά το 95%, ο καρκίνος του προστάτη παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.
Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
1) υψηλού κινδύνου.
2) χαμηλού κινδύνου.
Η νόσος μπορεί να κοστίσει τη ζωή όταν καταγραφεί ως «επιθετική» κατά την αρχική διάγνωση και όταν, παρά την αρχική αγωγή, εξελιχθεί και προκαλέσει μεταστάσεις (οστικές, λεμφαδενικές, σπλαγχνικές) μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια.
Αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου
Στα αρχικά στάδια της νόσου οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές με τον συνεχώς εξελισσόμενο εξοπλισμό θεραπεύουν σε μεγάλο ποσοστό την νόσο με άριστα αποτελέσματα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν προκύψει φάρμακα νέας γενιάς για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ηρακλής Πούλιας. «Πρόκειται για τα ισχυρά αντιανδρογόνα φάρμακα τα οποία δίνουν μία καλύτερη προοπτική επιβίωσης στον ασθενή», εξηγεί.
Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Οι «πάνες» δεν είναι λύση!
Η ακράτεια, δηλαδή η ακούσια απώλεια ούρων, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις μορφές της στο 20-40% του γυναικείου πληθυσμού, επηρεάζει πολύ αρνητικά τις γυναίκες.
Εκδηλώνεται είτε ως απώλεια λίγων σταγόνων, είτε ως πλήρης αδυναμία συγκράτησης ούρων. Πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση που περιορίζει σημαντικά την κοινωνική ζωή τους, επηρεάζει την καθημερινότητά τους, την ποιότητα του ύπνου, την σεξουαλική ζωή, αλλά και την επαγγελματική τους απόδοση, ενώ το αίσθημα ντροπής έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνει την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.
Η ακράτεια στις γυναίκες εμφανίζεται κυρίως με τρεις τύπους:
1) Ακράτεια κατά την προσπάθεια: Παρουσιάζεται κατά την άσκηση, την πίεση, τον βήχα ή το φτάρνισμα και οφείλεται σε ανεπαρκή στήριξη της ουρήθρας ή ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας μετά από σχετική αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.
2) Επιτακτικού τύπου ακράτεια: Συνοδεύεται (ή έπεται αμέσως) με επιτακτικότητα και συχνουρία και αποτελεί μέρος του συνδρόμου υπερλειτουργικής κύστης.
3) Μικτού τύπου ακράτεια: Η ασθενής εμφανίζει ταυτόχρονα τους δύο παραπάνω τύπους.
Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια ούρων στις γυναίκες
Οι ουρολόγοι τονίζουν ότι είναι σημαντικό να ταυτοποιηθεί ο τύπος της ακράτειας, καθώς η θεραπεία σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι διαφορετική.
Η θεραπεία της ακράτειας κατά την προσπάθεια είναι κυρίως χειρουργική, η θεραπεία της επιτακτικού τύπου ακράτειας είναι κυρίως φαρμακευτική, ενώ στην μικτού τύπου αντιμετωπίζεται πρώτα η πιο ενοχλητική κατάσταση.
Το γεγονός ότι 4 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από κάποιου είδους ακράτεια, λένε οι ειδικοί, σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως οι ίδιες οι γυναίκες, οι οποίες δεν επισκέπτονται εύκολα τον ουρολόγο, είτε επειδή ντρέπονται είτε επειδή υποτιμούν το πρόβλημα.
«Πρέπει οι γυναίκες να μην διστάζουν να πηγαίνουν στο γιατρό τους, διότι σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να ιαθεί με μια ήπια φαρμακευτική αγωγή, με ένα ελαφρύ χειρουργείο ή ακόμα και με απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής», εξηγεί ο κ. Πούλιας.
Πολύ αποτελεσματική στην αναχαίτιση της σύσπασης της κύστης και την αποτροπή της επιτακτικού τύπου ακράτειας, μπορεί να είναι:
1) Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, δηλαδή ο περιορισμός της πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη (καφές, σοκολάτα, καυτερά φαγητά, οινόπνευμα, ανθρακούχα ποτά κ.α.).
2) Η μέθοδος των ασκήσεων πυελικού εδάφους-επανεκπαίδευσης της κύστης, η οποία επιτυγχάνεται με πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους.
3) Η φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα υψηλής αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση της επιτακτικής ακράτειας.
4) Θεραπείες 2ης γραμμής, με ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών και ηλεκτρική νευροδιέγερση. Οι θεραπείες αυτές χρησιμοποιούνται στις λίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες αποτυγχάνουν οι προηγούμενες θεραπείες.
Η διαχείριση της πρόσληψης υγρών, η συχνή κένωση της κύστης και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορεί να φέρουν αποτελέσματα και στην ακράτεια κατά την προσπάθεια. Σ’αυτό τον τύπο της ακράτειας, όμως, οι επιστήμονες διαθέτουν ένα ακόμη ισχυρό όπλο, αυτό της χειρουργικής θεραπείας.
Χειρουργική αντιμετώπιση της ακράτειας κατά την προσπάθεια
Παλιές και πρόχειρες λύσεις, όπως οι πάνες και τα σλίπ ακράτειας, δεν αποτελούν στις μέρες μας θεμιτές πρακτικές, λένε οι ουρολόγοι. Οι γυναίκες, που βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να επηρεάζεται αρνητικά από την ακράτεια κατά την προσπάθεια, δεν πρέπει να διστάζουν να καταφύγουν στο χειρουργείο, εάν το υποδείξει ο ουρολόγος τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει τελειοποιηθεί η μεθοδολογία των χειρουργικών επεμβάσεων και έχει βελτιωθεί η ποιότητα των υλικών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιτυχίας να αγγίζουν το 85-90%. Πρόκειται για σχεδόν αναίμακτα χειρουργεία, διάρκειας μισής με μίας ώρας, ενώ η αποκατάσταση της ασθενούς είναι άμεση.

Λίγα λόγια για το 24ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο
Το Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο διεξάγεται κάθε 2 χρόνια σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας.
Το 24ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο θα διαρκέσει 4 ημέρες (11-14 Οκτωβρίου 2018) και θα καλύψει όλο το φάσμα της Ουρολογίας.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 700 εξειδικευμένοι ουρολόγοι και ιατροί συναφών ειδικοτήτων, ενώ θα παρουσιαστούν 321 επιστημονικές εργασίες (σε 69 video παρουσιάσεις, 118 ePosters και 134 προφορικές ομιλίες).
Μεταξύ των ομιλητών συμπεριλαμβάνονται 16 κορυφαίοι επιστήμονες από την Ευρώπη.
Για πρώτη φορά φέτος συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ζωντανή μετάδοση χειρουργικών επεμβάσεων (Live Surgery Session) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία και ειδικότερα με τον Τομέα Ουρο-Τεχνολογίας (ESUT).
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ειδικές κοινές επιστημονικές συνεδρίες (joint session) με την Παγκόσμια Ουρολογική Εταιρεία (Societe Internationale d’ Urology – SIU), την International Continence Society (ICS), την Κυπριακή Ουρολογική Εταιρεία, το EAU Section of Genitourinary Reconstructive Surgeons, το EAU Section of Urologists in Office (ESUO) και την European School of Urology (ESU).

Θεματικές ενότητες του 24ου Πανελλήνιου Ουρολογικού Συνεδρίου
 Ανδρολογία (Υπογονιμότητα και Αναπαραγωγή – Στυτική Δυσλειτουργία)
 Ανδρική και Γυναικεία Ακράτεια
 Γηριατρική Ουρολογία
 Νευροουρολογία – Ουροδυναμική
 Ενδοουρολογία – Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική Ουρολογία
 Επανορθωτική Χειρουργική
 Επιπλοκές Ουρολογικών Επεμβάσεων
 Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη
 Κακώσεις Ουροποιητικού
 Λιθίαση Ουροποιητικού – Λοιμώξεις Ουροποιογεννητικού
 Ουρογεννητική Ογκολογία
 Ουρογυναικολογία
 Παιδιατρική Ουρολογία

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Χρήσιμες συμβουλές για απώλεια του ανεπιθύμητου βάρους

Χρήσιμες συμβουλές για απώλεια του ανεπιθύμητου βάρους

Το βάρος των πρώτων μηνών χάθηκε και πλέον ανεβαίνετε στη ζυγαριά με περισσότερο κέφι βάζοντας τον πήχη όλο και ψηλά, όμως η ζυγαριά έχει πάψει να σας υπακούει. Έχει σταματήσει η καθοδική πορεία που είχατε συνηθίσει κι αισθάνεστε ότι παραμένετε στάσιμοι. Πώς μπορείτε...

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση

- Άλυτα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Κυστική Ίνωση Έχουν περάσει 16 χρόνια από την ημέρα που για πρώτη φορά καθορίστηκε η εβδομάδα της 21ης Νοεμβρίου, ως η εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Κυστική Ίνωση, τη συχνότερη κληρονομική νόσο της λευκής φυλής,...

Βραχνάδα: Τι σημαίνει και τι υποκρύπτει

Βραχνάδα: Τι σημαίνει και τι υποκρύπτει

Η φωνή είναι ένα μοναδικό χάρισμα που δόθηκε στον άνθρωπο για να επικοινωνεί, να εκφράζει τα συναισθήματά του και να αναπτύσσει, εξωτερικεύοντας με τον λόγο, την πνευματικότητά του. «Η φωνή είναι ο ήχος που παράγεται όταν ο εκπνεόμενος αέρας διέρχεται μεταξύ των...

Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται;

Τριτογενές κάπνισμα: Για ποιες δερματικές παθήσεις ευθύνεται;

Η έκθεση του ανθρώπινου δέρματος σε τριτογενές κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η αθηροσκλήρωση. Όπως όμως διαπιστώθηκε πρόσφατα, η επαφή με τους ρύπους που αφήνει το κάπνισμα στο περιβάλλον, όπως στα ρούχα,...

8 βασικά δεδομένα για τον διαβήτη και την όραση

8 βασικά δεδομένα για τον διαβήτη και την όραση

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια, οι οποίες αναπτύσσονται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, και αν δεν γίνουν εγκαίρως αντιληπτές μπορεί να πλήξουν την όραση. Ο Νοέμβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ...

Διαβήτης: Πότε ευθύνεται το σύνδρομο Cushing;

Διαβήτης: Πότε ευθύνεται το σύνδρομο Cushing;

Ο επίμονος αρρύθμιστος διαβήτης θα πρέπει να υποψιάζει ειδικούς και ασθενείς για ύπαρξη ενδογενούς συνδρόμου Cushing, ιδίως σε ασθενείς που έχουν χαρακτηριστικά της νόσου. Αν και η συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι τόσο συχνή, υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ασθενών με...

Πριν τον Μαραθώνιο: πώς ο προαγωνιστικός έλεγχος θωρακίζει την «αθλητική καρδιά»

Πριν τον Μαραθώνιο: πώς ο προαγωνιστικός έλεγχος θωρακίζει την «αθλητική καρδιά»

Καταλυτικός ο ρόλος των προ-αγωνιστικών διαγνωστικών εξετάσεων για την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβάντων των αθλητών Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τσοβόλας, PhD, Καρδιολόγος του Ομίλου διαγνωστικών κέντρων Affidea με εξειδίκευση στις κληρονομικές...

Διεθνής αναγνώριση του Athens Heart Center του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Διεθνής αναγνώριση του Athens Heart Center του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Διεθνής αναγνώριση του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης, Athens Heart Center, για τη μεθοδολογία κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής Τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευσή του να παραμένει «πάντα ένα βήμα μπροστά», το Athens Heart Center του Ιατρικού Κέντρου...

1 στους 3 αναρρώσαντες από COVID-19 εμφανίζει εμμένοντα νευροψυχιατρικά συμπτώματα

1 στους 3 αναρρώσαντες από COVID-19 εμφανίζει εμμένοντα νευροψυχιατρικά συμπτώματα

Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος για εμφάνιση νέων νευροψυχιατρικών διαταραχών σε αναρρώσαντες από COVID-19 Το άρθρο υπογράφει η Δρ. Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου, MD, MSc, Dr.med., Νευρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής του Eberhard Karls University of Tübingen, Γερμανία, MSc Clinical...