Βαριατρική Χειρουργική. Η πιό αποτελεσματική θεραπεία της νοσηράς παχυσαρκίας.
ΣΚΡΕΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Τι είναι η βαριατρική χειρουργική;

Η Βαριατρική χειρουργική είναι μια εξειδίκευση της χειρουργικής που ασχολείται με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Οι βαριατρικές επεμβάσεις γίνονται στο πεπτικό σύστημα και έχουν σα στόχο τον περιορισμό στην κατανάλωση τροφής και την πρόσληψη ενέργειας. Ορισμένες βαριατρικές επεμβάσεις μπορούν επίσης να λειτουργήσουν θεραπευτικά στο διαβήτη και την υπερλιπιδαιμία. Γι αυτο η βαριατρική χειρουργική αποκαλείται σήμερα και μεταβολική χειρουργική.

Είπατε ότι υπάρχουν επεμβάσεις που θεραπεύουν τον διαβήτη;

Η ευεργετική επίδραση της απώλειας βάρους στο σακχαρώδη διαβήτη, είναι ήδη γνωστή. Κάποιες βαριατρικές επεμβάσεις όπως η γαστρική παράκαμψη και το γαστρικό μανικι, φαινεται ότι προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα διεγείροντας την έκκριση εντερο-ορμονών και ενδογενούς ινσουλίνης. Με τις επεμβάσεις αυτές το θεραπευτικό αποτέλεσμα στο διαβήτη τύπου 2 είναι άμεσο και πολύ εντυπωσιακό.
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες, οι βαριατρικές επεμβάσεις έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για την κατανόηση του διαβητη και τη θεραπευτική του αντιμετωπιση.
Σήμερα, ήδη κυκλοφορούν αντιδιαβητικά φάρμακα που έχουν προκύψει μεσα απο την εμπειρια των βαριατρικών επεμβάσεων.

Πόσο αποτελεσματική είναι η χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, στην εκδήλωση της οποίας συμβάλλουν κληρονομικότητα, περιβάλλον αλλά και ψυχολογία.
Οι βαριατρικές επεμβάσεις αλλάζουν το πεπτικό σύστημα και προκαλούν μαζική απώλεια βάρους, αλλά για να μονιμοποιηθεί το αποτέλεσμα χρειάζεται επίσης τακτική παρακολούθηση και συνεργασία με το γιατρό για όσο καιρό χρειαστεί.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η παχυσαρκία είναι επίμονη νόσος με τάση να υποτροπιάσει άν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλάγες τόσο στη διατροφή όσο και στο lifestyle.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετα την επέμβαση ζωή, ο ρόλος του διατροφολόγου είναι πολύ πιο σημαντικός απ οτι πριν. Ο ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί απο διατροφική άποψη, ώστε να αποφεύγει την ανθυγειινή διατροφή.

Ποιά είναι η καλύτερη επέμβαση;

Δεν υπάρχει μια επέμβαση το ίδιο αποτελεσματική για όλους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που κάνει αναγκαίο το διαχωρισμό της βαριατρικής από τη γενική χειρουργική. Η δουλειά του εξειδικευμένου χειρουργού δεν είναι μόνο να χειρουργήσει, αλλά να υποδείξει και την αποτελεσματικότερη για την περίπτωση τεχνική. Υπάρχουν σήμερα μικρές και πολύ ασφαλείς επεμβάσεις όπως η γαστρική πτύχωση που έχουν καλό αποτέλεσμα στις ελαφρότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας, αλλά και πιο επεμβατικές τεχνικές όπως το γαστρικό μανίκι και το γαστρικο bypass που μπορούν να θεραπεύσουν ακόμα και άτομα με ακραία παχυσαρκία, αυτούς δηλαδή που αποκαλούμε super παχύσαρκους.
Για την επιλογή της επέμβασης πρέπει εκτός των άλλων να λαμβάνονται υποψη κάποιες παραμετροι που ίσως δε φαίνονται σημαντικές, μπορει όμως να αποδειχθουν καθοριστικής σημασίας για το αποτελεσμα.
Για παράδειγμα, ασθενείς με τεχνητή οδοντοστοιχία δεν θα ωφεληθούν αρκετά απο τη γαστρική πτύχωση ή το γαστρικό δακτύλιο, γιατί η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε μαλακές τροφές. Επισης άτομα με ψυχογενή βουλιμία, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε επιπλοκές όταν χρησιμοποιηθεί ο γαστρικός δακτύλιος.
Ο χειρουργός που ασκεί τη βαριατρική πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να προτείνει τις σωστες λύσεις.

Τί θα συμβουλεύατε όσους ενδιαφέρονται;

Αποτελεσματική και ασφαλή λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να προτείνει μόνο ένας εξειδικευμένος και έμπειρος βαριατρικός χειρουργός. Οι επιπλοκές του χειρουργείου αλλα και τα αποτελέσματα, κρίνονται μόνο από αυτό.
Η δική μας κλινική έχει 20ετή εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλογής, προετοιμασίας και μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών. Για τη δουλειά μας έχουμε τιμηθεί στο παρελθόν με τη διεθνή διάκριση βαριατρικού κέντρου αριστείας (European Center of Excellence).
Η ύπαρξη μακρόχρονης εμπειρίας και ενός συγκροτημένου βαριατρικού προγράμματος, αποτελεί κατά τη γνώμη μου την πιο αξιόπιστη εγγύηση ασφάλειας για τον ασθενή.

Γράφει ο Σκρέκας Γεώργιος, IFSO, EAES,  Διευθυντής χειρουργός METROPOLITAN HOSPITAL

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Όμως δεν είναι όλοι προετοιμασμένοι ώστε να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ένα ποσοστό γυναικών, αλλά και ανδρών, δυσκολεύονται να αφεθούν και να τις ευχαριστηθούν, παρά τη...