Βαριατρική Χειρουργική. Η πιό αποτελεσματική θεραπεία της νοσηράς παχυσαρκίας.
ΣΚΡΕΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Τι είναι η βαριατρική χειρουργική;

Η Βαριατρική χειρουργική είναι μια εξειδίκευση της χειρουργικής που ασχολείται με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Οι βαριατρικές επεμβάσεις γίνονται στο πεπτικό σύστημα και έχουν σα στόχο τον περιορισμό στην κατανάλωση τροφής και την πρόσληψη ενέργειας. Ορισμένες βαριατρικές επεμβάσεις μπορούν επίσης να λειτουργήσουν θεραπευτικά στο διαβήτη και την υπερλιπιδαιμία. Γι αυτο η βαριατρική χειρουργική αποκαλείται σήμερα και μεταβολική χειρουργική.

Είπατε ότι υπάρχουν επεμβάσεις που θεραπεύουν τον διαβήτη;

Η ευεργετική επίδραση της απώλειας βάρους στο σακχαρώδη διαβήτη, είναι ήδη γνωστή. Κάποιες βαριατρικές επεμβάσεις όπως η γαστρική παράκαμψη και το γαστρικό μανικι, φαινεται ότι προσφέρουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα διεγείροντας την έκκριση εντερο-ορμονών και ενδογενούς ινσουλίνης. Με τις επεμβάσεις αυτές το θεραπευτικό αποτέλεσμα στο διαβήτη τύπου 2 είναι άμεσο και πολύ εντυπωσιακό.
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες, οι βαριατρικές επεμβάσεις έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες για την κατανόηση του διαβητη και τη θεραπευτική του αντιμετωπιση.
Σήμερα, ήδη κυκλοφορούν αντιδιαβητικά φάρμακα που έχουν προκύψει μεσα απο την εμπειρια των βαριατρικών επεμβάσεων.

Πόσο αποτελεσματική είναι η χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, στην εκδήλωση της οποίας συμβάλλουν κληρονομικότητα, περιβάλλον αλλά και ψυχολογία.
Οι βαριατρικές επεμβάσεις αλλάζουν το πεπτικό σύστημα και προκαλούν μαζική απώλεια βάρους, αλλά για να μονιμοποιηθεί το αποτέλεσμα χρειάζεται επίσης τακτική παρακολούθηση και συνεργασία με το γιατρό για όσο καιρό χρειαστεί.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η παχυσαρκία είναι επίμονη νόσος με τάση να υποτροπιάσει άν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλάγες τόσο στη διατροφή όσο και στο lifestyle.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μετα την επέμβαση ζωή, ο ρόλος του διατροφολόγου είναι πολύ πιο σημαντικός απ οτι πριν. Ο ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί απο διατροφική άποψη, ώστε να αποφεύγει την ανθυγειινή διατροφή.

Ποιά είναι η καλύτερη επέμβαση;

Δεν υπάρχει μια επέμβαση το ίδιο αποτελεσματική για όλους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που κάνει αναγκαίο το διαχωρισμό της βαριατρικής από τη γενική χειρουργική. Η δουλειά του εξειδικευμένου χειρουργού δεν είναι μόνο να χειρουργήσει, αλλά να υποδείξει και την αποτελεσματικότερη για την περίπτωση τεχνική. Υπάρχουν σήμερα μικρές και πολύ ασφαλείς επεμβάσεις όπως η γαστρική πτύχωση που έχουν καλό αποτέλεσμα στις ελαφρότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας, αλλά και πιο επεμβατικές τεχνικές όπως το γαστρικό μανίκι και το γαστρικο bypass που μπορούν να θεραπεύσουν ακόμα και άτομα με ακραία παχυσαρκία, αυτούς δηλαδή που αποκαλούμε super παχύσαρκους.
Για την επιλογή της επέμβασης πρέπει εκτός των άλλων να λαμβάνονται υποψη κάποιες παραμετροι που ίσως δε φαίνονται σημαντικές, μπορει όμως να αποδειχθουν καθοριστικής σημασίας για το αποτελεσμα.
Για παράδειγμα, ασθενείς με τεχνητή οδοντοστοιχία δεν θα ωφεληθούν αρκετά απο τη γαστρική πτύχωση ή το γαστρικό δακτύλιο, γιατί η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε μαλακές τροφές. Επισης άτομα με ψυχογενή βουλιμία, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε επιπλοκές όταν χρησιμοποιηθεί ο γαστρικός δακτύλιος.
Ο χειρουργός που ασκεί τη βαριατρική πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να προτείνει τις σωστες λύσεις.

Τί θα συμβουλεύατε όσους ενδιαφέρονται;

Αποτελεσματική και ασφαλή λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να προτείνει μόνο ένας εξειδικευμένος και έμπειρος βαριατρικός χειρουργός. Οι επιπλοκές του χειρουργείου αλλα και τα αποτελέσματα, κρίνονται μόνο από αυτό.
Η δική μας κλινική έχει 20ετή εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλογής, προετοιμασίας και μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών. Για τη δουλειά μας έχουμε τιμηθεί στο παρελθόν με τη διεθνή διάκριση βαριατρικού κέντρου αριστείας (European Center of Excellence).
Η ύπαρξη μακρόχρονης εμπειρίας και ενός συγκροτημένου βαριατρικού προγράμματος, αποτελεί κατά τη γνώμη μου την πιο αξιόπιστη εγγύηση ασφάλειας για τον ασθενή.

Γράφει ο Σκρέκας Γεώργιος, IFSO, EAES,  Διευθυντής χειρουργός METROPOLITAN HOSPITAL

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Αλτσχάιμερ: Η πιο συχνή αιτία άνοιας με νοητικές και ψυχικές διαταραχές

Αλτσχάιμερ: Η πιο συχνή αιτία άνοιας με νοητικές και ψυχικές διαταραχές

Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη από τις νευροεκφυλιστικές νόσους που προκαλούν άνοια. Η 21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας. Οι...

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η πιο κοινή γαστρεντερική διαταραχή «στο μικροσκόπιο»

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η πιο κοινή γαστρεντερική διαταραχή «στο μικροσκόπιο»

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (irritable bowel syndrome ‒ IBS) είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι χρόνια και χαρακτηρίζεται από μια ομάδα συμπτωμάτων των οποίων η βαρύτητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Στις...

Τι συμβαίνει όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο;

Τι συμβαίνει όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο;

Ο Σεπτέμβριος φέρνει και το άνοιγμα των σχολείων στη χώρα μας και πολλοί γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με την άρνηση του παιδιού τους να πάει στο σχολείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις αλλά και σύγχυση για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Τι...

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ενέχει τεράστιο κίνδυνο για τη μελλοντική υγεία του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με  εκτενή  βιβλιογραφία των τελευταίων ετών. Οι συγκεκριμένες συνέπειες αφορούν ειδικότερα τους ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. «Τόσο η αυτοανοσία,...

Η παραβατικότητα των νέων σήμερα: Τι οδηγεί στη βίαιη συμπεριφορά;

Η παραβατικότητα των νέων σήμερα: Τι οδηγεί στη βίαιη συμπεριφορά;

Η νεανική παραβατικότητα φαίνεται να έχει αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας παγκοσμίως και όχι μόνο στη χώρα μας. Τι αποκαλούμε όμως νεανική παραβατικότητα; Αναφέρεται σε αντικοινωνικές και εγκληματικές πράξεις ή συμπεριφορές που...

Ψυχολογική υποστήριξη στο άγχος: Ο ρόλος της ψυχοεκπαίδευσης

Ψυχολογική υποστήριξη στο άγχος: Ο ρόλος της ψυχοεκπαίδευσης

Το άγχος, αν και θεωρείται παραγωγικό, πολλές φορές μπορεί να επιφέρει δραματικές συνέπειες και να δημιουργήσει κάτι περισσότερο από προσωρινή ανησυχία ή φόβο. Το να αγνοήσουμε τα σημάδια του και να το αφήσουμε να επιδρά για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή μας μπορεί...

Χαμόγελο: Πώς επηρεάζει τις κοινωνικές μας σχέσεις;

Χαμόγελο: Πώς επηρεάζει τις κοινωνικές μας σχέσεις;

Tο χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει τόσο τα συναισθήματα των ανθρώπων όσο και τις συναναστροφές τους σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Ένας άνθρωπος που χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, κερδίζει στην επικοινωνία, αποκτά...

Πώς «σβήνουν» από το δέρμα τα σημάδια του καλοκαιριού;

Πώς «σβήνουν» από το δέρμα τα σημάδια του καλοκαιριού;

Σεπτέμβριος, ο μήνας που σημαίνει για τους περισσότερους λήξη των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ πλησιάζει και το άνοιγμα των σχολείων. Οι μέρες που χαρήκαμε τη δροσιά της θάλασσας αλλά παράλληλα εκτεθήκαμε στον ήλιο εκτός από ευχάριστες αναμνήσεις αφήνουν και δυσάρεστα...

Γαστρεντερίτιδες: Αίτια και Αντιμετώπιση

Γαστρεντερίτιδες: Αίτια και Αντιμετώπιση

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες προκαλούνται από διάφορους ιούς (ροταϊούς, νοροϊούς, αδενοϊούς, σαποϊούς, αστροϊούς) και είναι πολύ συχνές. Η Ειδική Παθολόγος Δρ Χρυσούλα Λιάκου εξηγεί πως οι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα μολύνουν μόνον ανθρώπους και τα κύρια...