Μαθητές: Στρες, εκνευρισμός και επιθετικότητα από τις ανατροπές στη λειτουργία των σχολείων
My Doctors
unnamed_9.jpg

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών, εξαιτίας της «ρευστότητας» που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στη λειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης.
Η αβεβαιότητα αναφορικά με το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά και για το πόσο θα παραμείνουν ανοιχτά, αφήνει το στίγμα της στην ψυχολογία των παιδιών και εφήβων, διαμορφώνοντας μία κατάσταση γεμάτη στρες και εκνευρισμό, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε επιθετικές αντιδράσεις.
«Τα παιδιά έχουν την ανάγκη ενός σταθερού περιβάλλοντος και προγράμματος, το οποίο έχει ανατραπεί. Γενικά, είναι ευπροσάρμοστα, παρόλα αυτά η έλλειψη ρουτίνας και η αδυναμία εκτόνωσης προκαλεί εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να γίνονται ευερέθιστα και πιο επιθετικά. Τα μικρά παιδιά δεν το συνειδητοποιούν και δεν μιλούν γι΄ αυτό, όμως η αναστάτωση που βιώνουν αποτυπώνεται στη συμπεριφορά τους, χωρίς καν να ξέρουν τι τους φταίει», εξηγεί η Παιδοψυχίατρος – Οικογενειακή Σύμβουλος Φρίντα Κωνσταντοπούλου.
Ειδική αναφορά κάνει στα παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με μια τεράστια πρόκληση.
«Στα παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, η αλλαγή της ρουτίνας όχι μόνο δημιουργεί δυσκολίες, αλλά είναι ανυπόφορη και δεν μπορούν να τη διαχειριστούν. Το άνοιγμα – κλείσιμο των σχολείων είναι ιδιαίτερα δύσκολο γι’ αυτά αλλά και για τη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας», σημειώνει.
Κίνδυνος κατάθλιψης για τους εφήβους
Το γενικότερο κλίμα αστάθειας και αμφιβολίας που περιρρέει την καθημερινότητά μας τον τελευταίο χρόνο και το αίσθημα ότι ανά πάσα στιγμή όλα μπορεί να ανατραπούν, ενισχύει την ανασφάλεια των εφήβων για το μέλλον τους και κάνει ορατό τον κίνδυνο για την εμφάνιση αγχωδών διαταραχών και διαταραχών καταθλιπτικού τύπου.
«Για τους εφήβους η παρούσα κατάσταση ενισχύει την αβεβαιότητα για το μέλλον τους, που αποτελεί μεν ένα φυσιολογικό στάδιο, το οποίο όμως είχε ήδη ενταθεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τώρα εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για τα πάντα: για την υγεία τους, για την υγεία των οικογενειών τους, για τις συναναστροφές τους κλπ.
Όλο αυτό συνιστά μία συνθήκη την οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν. Δεν είναι αυτό που έρχεται σταδιακά, ως φυσιολογική εξέλιξη, προσαρμόζονται και το διαχειρίζονται. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη και δεν είναι διαχειρίσιμη ούτε για τους ενήλικες», αναφέρει η ειδικός και εξηγεί:
«Αυτά τα παιδιά είναι σε μία ηλικία που θα έπρεπε να έχουν πολλά όνειρα για το μέλλον τους και για τη ζωή τους και αναγκάστηκαν να είναι καθηλωμένα σε μία πραγματικότητα που τα απογοητεύει, δίνοντας την εντύπωση πως ό,τι και να κάνουν δεν θα έχει νόημα. Αυτό είναι ένα καταθλιπτικό σύμπτωμα, το οποίο αν παγιωθεί θα οδηγήσει σε συναισθηματική διαταραχή».
Η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζει ότι οι συνεχείς ανατροπές σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων καθώς και η απογοήτευση και το αίσθημα της ματαιότητας, ενδέχεται να αποπροσανατολίσουν τα μεγαλύτερα παιδιά από τους στόχους τους και να επηρεάσουν την απόδοσή τους στο σχολείο, σε μια περίοδο της ζωής τους που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον τους.
Η προϋπάρχουσα κόπωση
Το κλείσιμο των σχολείων για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει προκαλέσει μία κόπωση στα παιδιά όλων των ηλικιών, τα οποία στερήθηκαν, εκτός από τη διαδικασία της μάθησης, τις εξόδους τους και τις κοινωνικές επαφές τους.
«Πέρα από τη διαδικασία της μάθησης που προφανώς τη χρειάζονται, τα παιδιά, είτε είναι μικρά είτε μεγαλύτερα, έχουν ανάγκη την κοινωνικοποίηση που τους παρέχει το σχολείο. Το κοινωνικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και δεν θα πρέπει να το υποτιμούμε», σημειώνει, τονίζοντας ότι αυτή η απομόνωση συνεπάγεται ένα μεγάλο κόστος για τα παιδιά που αυτή τη στιγμή μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται.
«Ως χώρα και ως κοινωνία δεν μπορούμε να εστιάζουμε σε ένα κομμάτι. Πρέπει να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με ψυχίατρο», αναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η κατάχρηση των ηλεκτρονικών μέσων με οθόνες ήταν ένα πρόβλημα που προϋπήρχε και είχε μπει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Εντούτοις, στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης έλαβε τεράστιες διαστάσεις, μαζί και οι κίνδυνοι που αυτή συνεπάγεται.
«Τα παιδιά βρίσκονται όλη την ημέρα μπροστά στις οθόνες. Και για τα μαθήματά τους και για τα φροντιστήριά τους, ακόμα και για άλλες δραστηριότητες όπως το μπαλέτο, αλλά και για την ψυχαγωγία τους, αφού δεν μπορούν να βγουν έξω.
Προσπαθούμε να τα βγάλουμε από τις οθόνες, αλλά τελικά οι συνθήκες αυτή τη στιγμή επιβάλλουν να είναι σε αυτές από το πρωί μέχρι το βράδυ», σημειώνει η ειδικός.
Παιδιά με δυσκολίες
Αναφερόμενη σε προϋπάρχοντα προβλήματα, η κ. Κωνσταντοπούλου, τονίζει ότι για τα παιδιά με διάσπαση προσοχής, ήταν αδιανόητο να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα, ενώ με το κλείσιμο των σχολείων, αυτά που αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, έχουν υποτροπιάσει. Το ίδιο συνέβη και με τα παιδιά που πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, κυρίως όσον αφορά τους ψυχαναγκασμούς της υγείας και της υγιεινής.
«Η δουλειά που κάναμε για πολλούς μήνες ή και χρόνια, υποτροπίασε μέσα στον πρώτο 1 ½ μήνα. Κι αυτό συνέβη γιατί πλέον υπήρχε μία υπαρκτή δικαιολογία για να παραμείνουν στο σπίτι. Πριν ο κανόνας ήταν ότι ‘’προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε’’. Μετά ο κανόνας έγινε ‘’μένουμε σπίτι’’», επισημαίνει η κα Κωνσταντοπούλου.
Αισιόδοξο μήνυμα
Το μήνυμα που πρέπει να περάσουν οι γονείς στα παιδιά πρέπει να είναι αισιόδοξο, πλην όμως ρεαλιστικό και να «καθρεφτίζει» την πραγματικότητα που βιώνουμε αλλά και την κατάληξη που προσδοκούμε.
«Η συμπεριφορά των παιδιών και η προσαρμοστικότητά τους εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι μεγαλύτεροι και κυρίως οι γονείς. Εάν οι γονείς παρουσιάζουν μία κατάσταση ως τεράστια δυσκολία, έτσι θα την αντιμετωπίσουν και τα παιδιά. Το μήνυμα θα πρέπει να είναι αισιόδοξο, αλλά να αντικατοπτρίζει και τις πραγματικές αβεβαιότητες, οι οποίες είναι κοινές για ολόκληρη την υφήλιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τα παιδιά ότι όλα θα ευοδωθούν εύκολα και γρήγορα, μπορεί όμως να εκφράσει την ελπίδα ότι με τη βοήθεια της επιστήμης και την εφαρμογή των μέτρων θα καταφέρουμε σύντομα να βγούμε από αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», καταλήγει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανακηρύσσει το 2023 ως έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο και ανακοινώνει τους βασικούς άξονες δράσης του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανακηρύσσει το 2023 ως έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο και ανακοινώνει τους βασικούς άξονες δράσης του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου

Σύντομη παρουσίαση της ΕΚΕ  Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη επιστημονική ιατρική εταιρεία της χώρας με 3.500 μέλη σε όλη την Ελλάδα. Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και μία από τις πιο ενεργές επιστημονικές εταιρείες στην...

Οστεοπόρωση: Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος της σιωπηλής νόσου

Οστεοπόρωση: Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος της σιωπηλής νόσου

Το άρθρο υπογράφει ο Ιωάννης Ράλλης, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ενδοκρινολογικού Ιατρείου Affidea Αθηνών H οστεοπόρωση είναι μια πολύ κοινή μεταβολική νόσος των οστών που συχνά αγνοείται και δεν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία, κυρίως...

Μύθοι και Αλήθειες για την Αιμορροϊδική Νόσο

Μύθοι και Αλήθειες για την Αιμορροϊδική Νόσο

Η αιμορροϊδοπάθεια, η νόσος των αιμορροΐδων, εμφανίζεται στο ίδιο σχεδόν ποσοστό σε γυναίκες και άντρες. Αφορά κυρίως άτομα 45-65 ετών, ενώ αποτελεί τη συχνότερη καλοήθη πάθηση, καθώς υπολογίζεται ότι αφορά έναν στους δύο ανθρώπους μετά την ηλικία των 50. «Γενικότερα,...

Γλαύκωμα: O «ύπουλος εχθρός» της όρασης

Γλαύκωμα: O «ύπουλος εχθρός» της όρασης

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος καθιερώθηκε το 2010 από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA), με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες της μειωμένης όρασης ως αποτέλεσμα του γλαυκώματος και της επίδρασής του στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Το γλαύκωμα...

Ευρυαγγείες κάτω άκρων στις γυναίκες: Πρόληψη και θεραπεία

Ευρυαγγείες κάτω άκρων στις γυναίκες: Πρόληψη και θεραπεία

Οι ευρυαγγείες είναι ένα συχνό αισθητικό πρόβλημα, που απασχολεί πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τι όμως τις προκαλεί, τι μπορείτε να κάνετε για να τις προλάβετε και ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές; Γνωστές και ως «φλεβίτιδα», είναι πιο συχνές στις...

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια συχνή νόσος που απαντά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, που προσβάλλει κυρίως το στομάχι και το έντερο. «Κατά τη διάρκεια των μηνών που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, παρατηρείται αύξηση...

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Γνωστός ως ο σιωπηλός δολοφόνος, αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 34 εκατομμύρια...

Αυτοάνοσα νοσήματα και κληρονομικότητα

Αυτοάνοσα νοσήματα και κληρονομικότητα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα αφορούν σε ασθένειες όπου ο ίδιος ο οργανισμός εκδηλώνει ανοσολογική αντίδραση σε δικά του αντιγόνα, προκαλώντας νόσο. Επιτίθεται, με άλλα λόγια, στους δικούς του ιστούς και όργανα προκαλώντας πόνο, φλεγμονές και άλλες παθολογικές εκδηλώσεις...

Υπάρχουν τρόφιμα που καθυστερούν την εμμηνόπαυση;

Υπάρχουν τρόφιμα που καθυστερούν την εμμηνόπαυση;

Μια δίαιτα πλούσια σε όσπρια και ψάρια μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση, ενώ υπερβολική πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες μπορεί να την επιταχύνουν, όπως δείχνει μια νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η ηλικία κατά...