Δεδομένης της πανδημίας και με τα κρύα του χειμώνα, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας απασχολεί όλο και περισσότερο και η κατάλληλη διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχό σας και εδώ.
Ανακτήστε λοιπόν τη ζωντάνια του ανοσοποιητικού σας ακολουθώντας τις συμβουλές διατροφής που θα βρείτε στις επόμενες γραμμές.
Δώστε έμφαση στη βιταμίνη C
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η λήψη 200mg βιταμίνης C ημερησίως φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά, γεγονός που οδηγεί σε μία μέρα γρηγορότερη ανάρρωση.
Επιπλέον, η πρόσληψη 200mg βιταμίνης C ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 50% στα σωματικά δραστήρια άτομα όπως οι αθλητές ή οι αθλούμενοι.
Βέβαια, για να προστατευτείτε θα πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη C καθημερινά και όχι μόνο όταν αρχίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από τρόφιμα όπως:
• οι κόκκινες πιπεριές
• το πορτοκάλι
• το γκρέιπφρουτ
• το ακτινίδιο
• το μπρόκολο
• και το λάχανο
Τέλος, να θυμάστε πως το περισσότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο.
Δόσεις βιταμίνης C άνω των 400mg αποβάλλονται μέσω των ούρων, ενώ ημερήσια πρόσληψη άνω των 2.000mg μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος.
Λάβετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε
Επόμενο συστατικό – κλειδί για την ενίσχυση του ενοποιητικού είναι η βιταμίνη D. H συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού κατά 12%.
Όσον αφορά τον κορωνοϊό, χαμηλά επίπεδα D στο πλάσμα αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για λοίμωξη Covid-19 και νοσηλεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη άτομα με επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 30ng/ml εμφάνισαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 σε σχέση με όσους είχαν επίπεδα βιταμίνης D άνω των 30ng/ml!
Ελέγξτε λοιπόν τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα σας και εφόσον υπάρχει έλλειψη συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τη σωστή χρήση του συμπληρώματος.
Καταναλώστε σελήνιο & ψευδάργυρο
Σειρά μετά τη βιταμίνη D έχει το σελήνιο, ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό το οποίο θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας.
Πηγές σεληνίου αποτελούν τρόφιμα όπως:
• τα καρύδια Βραζιλίας
• οι σαρδέλες
• ο τόνος
• το κοτόπουλο
• οι γαρίδες και
• το αυγό
Επιπλέον, σελήνιο συναντούμε και σε φυτικά τρόφιμα όπως το ρύζι, τα φασόλια, ο αρακάς, φακές και το σπανάκι.
Όσον αφορά τον ψευδάργυρο, αποτελεί μέταλλο το οποίο διεγείρει το ανοσοποιητικό και συμβάλει στην πρόληψη των λοιμώξεων.
Πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τρόφιμα όπως:
• τα στρείδια & τα οστρακοειδή
• το κόκκινο κρέας
• το αυγό
• το κοτόπουλο
• τα φασόλια
• τα κάσιους και
• ο αρακάς
Τέλος, μεμονωμένα τρόφιμα όπως το μέλι, το σκόρδο, και τσάι προσφέρουν μία επιπλέον προστασία στο ανοσοποιητικό και προτείνεται να βρίσκονται συχνά στη διατροφή σας.
Δώστε λοιπόν στο οργανισμό σας τα όπλα που χρειάζεται και πείτε αντίο σε ιώσεις και κρυολόγημα.
Από τον Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο