Δυνατή στύση χωρίς φάρμακα; Κι όμως γίνεται
My Doctors
στύση

Αυτή την εποχή η ερωτική ορμή είναι στο peak της. Αλλά ένας στους δύο άνδρες δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην ερωτική πράξη, έχοντας μια ικανοποιητική στύση, με αποτέλεσμα να στερείται την ευχαρίστηση, να αισθάνεται ευάλωτος και χωρίς αυτοπεποίθηση, αλλά και να μην τολμάει να φλερτάρει στις διακοπές του, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της ανεπάρκειας την κρίσιμη ώρα.

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί κοινό πρόβλημα για πάνω από τους μισούς άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Στα φαρμακεία και στα ιατρεία υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά πάρα πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να ξεκινήσουν φαρμακευτική ή άλλου είδους θεραπεία και θα προτιμούσαν να βρουν άλλους, πιο φυσικούς τρόπους ενίσχυσης της στύσης τους.

Είναι, όμως, δυνατό να επιτευχθεί δυνατή στύση με διάρκεια χωρίς φάρμακα; Οι ειδικοί λένε ναι, μπορεί.
«Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς ένα εμπόδιο, που φαντάζει ανυπέρβλητο στις ερωτικές σχέσεις. Πέρα από την απουσία ποιοτικής σεξουαλικής ζωής ευθύνεται και για την εμφάνιση έντονου άγχους και κατάθλιψης, ενώ ξέρουμε πλέον καλά ότι συσχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά», επισημαίνει ο Xειρουργός Oυρολόγος – Aνδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας MD (www.krokkas.gr). «Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, στην αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να λαμβάνουμε πολλές παραμέτρους υπόψη μας. Κι αυτό γιατί εμπλέκονται τόσο οργανικοί, όσο και συναισθηματικοί παράγοντες, κάτι που, κακά τα ψέματα, καθιστά την επίλυσή του συχνά δύσκολη».

Τις τελευταίες δεκαετίες, οπότε συντελέστηκε μια πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με φάρμακα, τα «χάπια του έρωτα» έκαναν πάταγο, καταλήγοντας συχνά να αποτελούν ένα «δεκανίκι», μια μορφή ισχυρής εξάρτησης για τους άνδρες, που ορκίζονταν σε αυτά, διατρανώνοντας τη… σωτηρία τους.
Όμως η νέα εποχή επιτάσσει καταρχάς μια πιο φυσική στάση. Ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μετά από σειρά επιστημονικών μελετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απλές αλλαγές και παρεμβάσεις στον καθημερινό τρόπο ζωής μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση του προβλήματος.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Marc Garnick, Kαθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας και Ουρολογικού Καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Χάρβαρντ: «Εφόσον διακρίνετε σημάδια, που μαρτυρούν το πρόβλημα, όπως ελαττωματική στύση λόγω χαλαρότητας ή σύντομης διάρκειας επί παραδείγματι, μπορείτε να ζητήσετε τη γνωμάτευση ενός γιατρού και εφόσον η δυσλειτουργία υφίσταται, να προχωρήσετε σε κάποιες αποτελεσματικές παρεμβάσεις».

Και επειδή όλα ξεκινούν από το πιάτο μας, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει στους άνδρες επαρκή παραγωγή τεστοστερόνης, υγιές σπέρμα και καλή στύση.
«Τροφές, που περιέχουν βιταμίνη D, όπως ο σολομός και τα αυγά, κρατάνε την τεστοστερόνη στα κατάλληλα επίπεδα. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, παράγονται στον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν το μονοξείδιο του αζώτου, μια σύνθετη ουσία που συμβάλλει στην ομαλή ροή αίματος διά μέσου των αιμοφόρων αγγείων», λέει ο κ. Ρόκκας.

Και προσθέτει: «Και οι ξηροί καρποί βοηθάνε πολύ. Μια μικρή ποσότητα καθημερινά βελτιώνει τη στυτική λειτουργία, την επίτευξη οργασμού, τη λίμπιντο και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Τα φρούτα, τα όσπρια, τα λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι δρουν ενάντια στις φλεγμονές και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος».
Εξίσου σημαντικός στην επίτευξη μια σκληρής στύσης είναι και ο ρόλος της άσκησης, λένε οι ειδικοί. Ειδικά η αερόβια γυμναστική, το τζόκινγκ, το κολύμπι, η ποδηλασία, η κυκλική προπόνηση ή το γρήγορο περπάτημα, έχει φανεί από ερευνητικά δεδομένα ότι μπορεί να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους Kegel μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τη ροή αίματος προς το πέος. Σφίγγετε τους μύες, που θα χρησιμοποιούσατε για να μην ουρήσετε, για λίγα δευτερόλεπτα, χαλαρώνετε και επαναλαμβάνετε, όπως λέει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παραπανίσια κιλά σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Όσοι άνδρες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, εάν καταφέρουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος κατά 5% – 10%, θα δουν τη σεξουαλική λειτουργία τους να βελτιώνεται.
Τώρα, αν μετά από όλα αυτά κάποιος θέλει να ξεκινήσει άλλη θεραπεία στο ιατρείο ή θέλει να πάρει φάρμακα, δεν έχει παρά να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό, ο οποίος, αφού τον εξετάσει, θα του συστήσει την κατάλληλη μέθοδο για εκείνον.

«Στο ιατρείο καταρχάς λαμβάνουμε το ιατρικό και το σεξουαλικό ιστορικό. Αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε εάν το πρόβλημα είναι οργανικό ή αν έχει ψυχολογικό υπόβαθρο», υπογραμμίζει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.

«Έχουμε στη διάθεσή μας το πεϊκό doppler, που βοηθά στη διάγνωση της αγγειογενούς στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις. Πρώτη επιλογή θεραπείας αποτελούν τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη, η βαρδεναφίλη και η αβαναφίλη. Πρόκειται για φάρμακα ασφαλή, εύκολα στη χρήση και αποτελεσματικά στο 70% – 80% των ασθενών. Στη δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις, τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του, όπως επίσης και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση φαρμακευτικών ουσιών, που προκαλούν στύση».

Σε κάποιες περιπτώσεις το χειρουργείο ενδοπεϊκών προθέσεων βοηθά στην πρόκληση στύσεων. Επανάσταση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει φέρει τα τελευταία χρόνια και η καινοτόμος θεραπεία των κρουστικών κυμάτων, που εφαρμόζεται με το μηχάνημα ED – 1000.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή;

Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή;

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και για να βλέπουμε καλά όταν έχει ηλιοφάνεια. Πόσο συχνά όμως πρέπει να τα αλλάζουμε; Η απάντηση έχει ζωτική σημασία για την όρασή μας. Τα καλά, προστατευτικά γυαλιά...

Καύσωνας: Υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες;

Καύσωνας: Υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες;

Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και περισσότερο ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενέχουν ποικίλους κινδύνους για την υγεία, όπως θερμοπληξία, θερμική εξάντληση και επιδείνωση χρόνιων παθήσεων. Είναι...

Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας;

Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας;

Βαθύς είναι ο αντίκτυπος που προκαλούν οι έντονοι φόβοι στην καθημερινότητα, καθώς έχουν τη δύναμη να παρεμβαίνουν σε αυτήν και να την ανατρέπουν. Οι φόβοι που γίνονται φοβίες μπορούν να εμποδίζουν την εκτέλεση και των πιο απλών εργασιών και να επηρεάσουν καθοριστικά...

Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή

Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή

Το τρέμουλο των χεριών είναι ένα από τα πιο συχνά και ομολογουμένως πιο ενοχλητικά συμπτώματα. Άλλοτε αποτελεί απλώς μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, ενώ άλλες φορές μπορεί να αποτελεί μια προειδοποιητική ένδειξη υποκείμενων ασθενειών. «Ο ιδιοπαθής τρόμος...

Διαταραχές του ύπνου και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Διαταραχές του ύπνου και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Το άρθρο υπογράφει ο Γιώργος Ποταμίτης, Ιατρός ΩΡΛ, Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Ρογχοπάθειας και Άπνοιας στον ύπνο Ομίλου Affidea. Έρευνες σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν αποδείξει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από διαταραχές του ύπνου. Μόνο για...

Βλέφαρα: Πόσο κινδυνεύουν από τον ήλιο;

Βλέφαρα: Πόσο κινδυνεύουν από τον ήλιο;

Την επόμενη φορά που θα βάλετε αντηλιακό ή υδατική με SPF στο πρόσωπό σας, θυμηθείτε να αλείψετε προσεκτικά τα βλέφαρά σας. Είναι πολύ ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, αλλά μένουν συχνά απροστάτευτα εναντίον της. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα...

Χοληστερίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Χοληστερίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Η χοληστερόλη είναι μία λιπώδης ουσία που υπάρχει σε όλο το σώμα. Ο οργανισμός την χρειάζεται για τον σχηματισμό των κυττάρων και τη σύνθεση βιταμινών και ορμονών. Σε υψηλά επίπεδα όμως είναι επιζήμια για την υγεία. Προέρχεται από δύο κύριες πηγές. Η μία είναι το...

Βοηθάει η διατροφή στην αντιμετώπιση φλεγμονών;

Βοηθάει η διατροφή στην αντιμετώπιση φλεγμονών;

Συχνά γίνεται αναφορά σε φλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, όμως η σύγχυση και η παραπληροφόρηση γύρω από αυτούς τους όρους είναι μεγάλη. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι είναι η φλεγμονή και γιατί θα έπρεπε να ανησυχούμε για αυτή, ενώ υπάρχουν αρκετοί...

Οδηγός Ευεξίας για το Καλοκαίρι από την Affidea

Οδηγός Ευεξίας για το Καλοκαίρι από την Affidea

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλάρωσης, της διασκέδασης και των εξορμήσεων στη φύση. Ωστόσο δεν πρέπει να παραμελείτε την υγεία σας. Για να απολαύσετε στο έπακρο τις καλοκαιρινές σας διακοπές έχουμε ετοιμάσει στην Affidea έναν ολοκληρωμένο οδηγό ευεξίας με χρήσιμες...