Ποια συχνή βλάβη του δέρματος θέλει άμεση αντιμετώπιση
My Doctors
8c2b0425d551ec25dc2e204e6ce1da1afkgk.jpg

Αν ο δερματολόγος σας είπε ότι έχετε μία ακτινική υπερκεράτωση στο δέρμα, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ότι το δέρμα σας έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, στο σολάριουμ ή και τα δύο. Όποια κι αν είναι η αιτία, πρέπει πια να προστατευθείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.
«Η ακτινική υπερκεράτωση είναι κατά βάση μια προκαρκινική αλλοίωση στο δέρμα», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που έχουν συσσωρεύσει αθροιστικές βλάβες από την συχνή έκθεση στον ήλιο. Οι πιο συνηθισμένες θέσεις εμφάνισής της είναι τα σημεία του δέρματος που εκτίθενται επανειλημμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως στο πρόσωπο, στα άτριχα σημεία του δέρματος του κρανίου, στα αυτιά, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στον λαιμό, στον αυχένα κ.λπ.»
Η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή να είναι πιο σκουρόχρωμη, ροζ ή κόκκινη. Είναι σκληρή στην αφή, συχνά μοιάζει με εξόγκωμα και έχει τραχιά υφή (σαν κρούστα) ή φολιδωτή (σαν να έχει λέπια). Μερικές φορές, όμως, είναι επίπεδη και με πιο σκούρο χρώμα. Σε μερικούς ασθενείς, εξάλλου, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αποκτά μυτερό σχήμα (σαν κέρατο ζώου). Οι υπερκερατώσεις με σχήμα κεράτου είναι πιθανότερο να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με την AAD.
Σε πολλούς ασθενείς η υπερκεράτωση αναπτύσσεται σε σημεία του δέρματος που αποκτούν πρώτα μια υφή σαν γυαλόχαρτο. Επιπλέον, μπορεί να προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου (κάψιμο). Υπάρχει επίσης περίπτωση να νιώθει ο ασθενής εξογκώματα σαν άμμο στο δέρμα του, αλλά να μην τα βλέπει.
Η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να αναπτυχθεί και στα χείλη, ως λευκωπή βλάβη. Σε τέτοια περίπτωση αποκαλείται ακτινική χειλίτιδα. Αν τα χείλη σας γίνουν σκληρά και φολιδωτά σε κάποιο σημείο, αν σκάνε συνεχώς ή τα νιώθετε μονίμως ξερά, συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο, συνιστά ο κ. Μιχελάκης.
Η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να παραμείνει για μήνες στο δέρμα και ύστερα να ξεφλουδίσει και να εξαφανιστεί. Το δέρμα ξαφνικά θα είναι απαλό, αλλά αυτό συνήθως διαρκεί λίγο διότι η βλάβη επανεμφανίζεται έπειτα από λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ιδίως εάν το άτομο εξακολουθήσει να εκτίθεται στον ήλιο.
Ακόμα, όμως, και αν δεν κάνει εμφανή την επανεμφάνιση της, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο. Και αυτό διότι «οι βλάβες αυτές αναπτύσσονται μόνο όταν το δέρμα έχει υποστεί σοβαρή βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως οι ασθενείς συνήθως βγάζουν και άλλες», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.
Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι η ακτινική υπερκεράτωση δεν είναι αθώα κατάσταση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το περίπου 10% των περιπτώσεων εξελίσσονται σε δερματικό καρκίνο, ειδικότερα σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα, ακόμα και μέσα σε μία διετία, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος είναι πολύ συχνότερο από το ευρύτερα γνωστό μελάνωμα του δέρματος. Ωστόσο, δεν είναι τόσο επιθετικό και γι’ αυτό η έμφαση των ενημερωτικών εκστρατειών είναι το μελάνωμα και όχι οι άλλοι δερματικοί καρκίνοι. Μολονότι, όμως, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι λιγότερο επιθετικό από το μελάνωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκαλεί μεταστάσεις. Αντιθέτως, σε ποσοστό 5-10% των περιπτώσεων κάνει μεταστάσεις και μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Δερματολογική Ακαδημία (AAD), η εξέλιξη της ακτινικής υπερκεράτωσης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος οφείλεται στην χρόνια έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB).
«Αν η βλάβη του δέρματος από τον ήλιο φθάνει βαθιά στο εσωτερικό του, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αναπτυχθεί ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και, όπως ισχύει για όλους τους καρκίνους, έτσι και σε αυτή την περίπτωση όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο το καλύτερο. Συνεπώς η ιατρική συμβουλή μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.
Ευτυχώς, με την κατάλληλη αντιμετώπιση και τη λήψη ορισμένων βασικών μέτρων, οι ακτινικές υπερκερατώσεις συνήθως εμποδίζονται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η θεραπεία μπορεί να αποτελείται από συνδυασμό τεχνικών, άλλες από τις οποίες γίνονται στο ιατρείο (π.χ. κρυοθεραπεία, φωτοδυναμική θεραπεία κ.λπ.) και άλλες από τον ίδιο τον ασθενή, με τη χρήση ειδικών αλοιφών, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
«Με την συνδυασμένη προσέγγιση μπορεί να αντιμετωπιστούν τόσο οι εμφανείς όσο και οι “κρυμμένες” υπερκερατώσεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα», εξηγεί ο ειδικός.
Στη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, είναι απολύτως απαραίτητο να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις περαιτέρω βλάβες από τον ήλιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα βγαίνετε από το σπίτι σας εάν δεν αλείψετε το δέρμα σας μισή ώρα νωρίτερα με αντηλιακό που θα έχει υψηλό δείκτη προστασίας (ιδανικά SPF 50). Στο εμπόριο διατίθενται επίσης εξειδικευμένα αντηλιακά για άτομα που έχουν προδιάθεση ή πάσχουν από ακτινικές κερατώσεις.
Το αντηλιακό πρέπει απαραιτήτως να το χρησιμοποιείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (και τον χειμώνα, όταν βρέχει και όταν πηγαίνετε στα χιόνια). Απαραίτητο είναι ακόμα να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε 2 ώρες, χειμώνα-καλοκαίρι.
Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγετε εφεξής την παραμονή σε υπαίθριους χώρους το μεσημέρι, καθώς και να φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο και μεγάλα γυαλιά ηλίου.
Άλλα μέτρα που πρέπει να λάβετε είναι να μην κάνετε σολάριουμ, καθώς και να πηγαίνετε στον δερματολόγο ιατρό για επανέλεγχο όσο συχνά σας έχει συστήσει.
«Οι ακτινικές υπερκερατώσεις μοιάζουν αθώες, αλλά πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Επομένως δεν πρέπει να τις αμελεί κανείς, αλλά να φροντίζει να τις ελέγχει ο δερματολόγος αμέσως μόλις τις παρατηρήσει».

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα;

Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα;

Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα των αναπνευστικών ιών την προσεχή περίοδο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η έναρξη της εποχικής γρίπης και τα αυξημένα περιστατικά COVID-19 πρέπει να επιστήσουν την προσοχή των  ενηλίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων,...

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τη φυσιολογία, την παθολογία και την ενδοκρινολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα και τον άνδρα. Εξελίσσεται συνεχώς και ιδίως τα τελευταία χρόνια βιώνει επαναστατικές εξελίξεις....

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2023, με την ευγενική υποστήριξη της Becton Dickinson Hellas A.E....

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα;

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βιώσει τραυματισμό ή συμβάν που τους προκάλεσε αυχενικό πόνο, έστω κι αν αυτό αφορούσε μόνο στην κακή στάση ύπνου. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των ενηλίκων υποφέρουν από αυχενικό πόνο, με τις γυναίκες να...

Πεσμένα βλέφαρα: Πώς αποκαθίστανται;

Πεσμένα βλέφαρα: Πώς αποκαθίστανται;

Καθώς μεγαλώνουμε τα βλέφαρα και γενικά η περιοχή γύρω από τα μάτια παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος και αύξηση του λίπους, προκαλώντας βλεφαρόπτωση, το φαινόμενο της «σακούλας» ή τους γνωστούς μαύρους κύκλους. Είναι γεγονός πως η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης...

Πώς συνδέονται οι καρωτίδες με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Πώς συνδέονται οι καρωτίδες με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι καρωτίδες αποτελούν τα κύρια αγγεία που αιματώνουν την κεφαλή συνδυαστικά με τις σπονδυλικές αρτηρίες. Χωρίζονται σε δεξιά και αριστερή κοινή καρωτίδα και διχάζονται στις έσω και έξω καρωτίδες. Οι έσω καρωτίδες αιματώνουν τον εγκέφαλο, ενώ οι έξω καρωτίδες...

Πού μπορεί να οφείλεται το αίμα στο άσπρο του ματιού;

Πού μπορεί να οφείλεται το αίμα στο άσπρο του ματιού;

Η εμφάνιση μιας κατακόκκινης κηλίδας αίματος στο λευκό τμήμα του ματιού είναι κάτι που πάντοτε τρομάζει όποιον την εκδηλώσει. Οφείλεται στη ρήξη ενός μικρού αιμοφόρου αγγείου στην επιφάνεια του ματιού, κάτω από τον επιπεφυκότα - τη διαυγή μεμβράνη που καλύπτει το...

Κυστική Ίνωση: Η πιο συχνή κληρονομική «αόρατη» νόσος

Κυστική Ίνωση: Η πιο συχνή κληρονομική «αόρατη» νόσος

Η εβδομάδα 20-25 Νοεμβρίου, έχει οριστεί ως η εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Κυστική Ίνωση, τη συχνότερη κληρονομική νόσο της λευκής φυλής, που προσβάλλει στη χώρα μας περισσότερους από 800 ανθρώπους, ενώ περίπου 500.000 είναι φορείς του γονιδίου της νόσου χωρίς να...

Γιατί οι διαβητικοί κινδυνεύουν από αρθρίτιδα και οστεοπόρωση

Γιατί οι διαβητικοί κινδυνεύουν από αρθρίτιδα και οστεοπόρωση

Ο διαβήτης, μια χρόνια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είναι γνωστή για τις επιπτώσεις της στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τον μεταβολισμό. Ωστόσο, έχει αναδειχθεί ότι ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τον έλεγχο της γλυκόζης, αλλά έχει και...