Χρόνια προστατίτιδα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα κρουστικά κύματα;
My Doctors
prostate-2.jpg

Η προστατίτιδα, γνωστή και ως «σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους», είναι μια φλεγμονή του προστάτη αδένα, που μπορεί να είναι οξεία, χρόνια, μολυσματική ή μη μολυσματική.
Είναι μια αρκετά συχνή, βασανιστική κατάσταση, που δυσκολεύει τους πάσχοντες στην καθημερινότητά τους και πολλές φορές τους κάνει να αισθάνονται αμηχανία ή και ντροπή, ενίοτε και θλίψη, πέρα από πόνο…
Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας; Αίσθηση βάρους και πόνος στο περίνεο (δηλαδή στην περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και στον πρωκτό), συχνουρία, επιτακτική ανάγκη κένωσης του εντέρου, δυσκολία και ενοχλήσεις κατά την ούρηση, πρόωρη ή επώδυνη εκσπερμάτιση, διαταραχές στη στύση είναι μερικά από αυτά.
Κάποιες φορές ο πόνος είναι τέτοιος, που ο ασθενής χάνει τον ύπνο του, την ικανότητα να ασκηθεί, ακόμη και τη δουλειά του.
Κλασική θεραπεία αποτελούν κατηγορίες αντιβιοτικών, όπως οι κινολόνες. Παρόλο, όμως, που χορηγούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενός, δύο ή τριών μηνών, δεν κατορθώνουν πάντα να “ξεριζώσουν” το πρόβλημα.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας: «Εφόσον δεν βρεθεί άμεση θεραπεία, αναπόφευκτα ο άνδρας επιβαρύνεται ψυχολογικά. Η δυσκολία στη θεραπεία έγκειται στο ότι τα αντιβιοτικά, που χορηγούνται, δυσκολεύονται να διαπεράσουν την κάψα του προστάτη και να φθάσουν στον αδένα που φλεγμαίνει. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται υφέσεις και εξάρσεις. Ενώ, λοιπόν, πιστεύουμε ότι όλα πηγαίνουν καλά, μετά από 2-3 μήνες το πρόβλημα μπορεί να επιστρέψει».
Συνήθως η χρόνια προστατίτιδα οφείλεται σε μικρόβια, που έχουν περάσει μέσω της ουρήθρας στον προστάτη, κυρίως μετά από σεξουαλική επαφή. Αφορά περισσότερο σε νέους άνδρες, που είναι πιο ενεργοί σεξουαλικά και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, αφού, και σε μια μόνιμη σχέση, το μικρόβιο δεν είναι δύσκολο να περάσει στον προστάτη, έπειτα από την ελεύθερη επαφή με γυναίκα, που έχει εμφανίσει κολπίτιδα, π.χ. από πισίνα.
Τα καλά νέα είναι ότι για ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών, υπάρχει νέος τρόπος αντιμετώπισης τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο λόγος για τα κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης, που χρησιμοποιούνται με επιτυχία εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.
«Πλέον, όπως έχει αποδειχθεί και από επιστημονικές μελέτες, που έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά ιατρικά περιοδικά, τα κρουστικά κύματα είναι αποτελεσματικά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας», τονίζει ο κύριος Ρόκκας.
Και συνεχίζει: «Έχουμε κι εδώ αγγειογένεση, που προκαλεί αντιφλεγμονώδη δράση. Επιτυγχάνεται, δηλαδή, καλύτερη αιμάτωση, που έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της φλεγμονής. Οι κεφαλές του μηχανήματος είναι παρόμοιες με εκείνες, που χρησιμοποιούν οι φυσίατροι και οι ορθοπαιδικοί, για να αντιμετωπίσουν τενοντίτιδες και άλλες φλεγμονές. Είναι, όμως, διαφορετικό το θεραπευτικό πρωτόκολλο σε σχέση με αυτό, που ακολουθείται για τη στυτική δυσλειτουργία. Η θεραπεία δεν εστιάζεται στο πέος, αλλά στην περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και στον πρωκτό, δηλαδή στο περίνεο. Έχουμε, λοιπόν, μια θεραπεία ανώδυνη, ακίνδυνη, χωρίς παρενέργειες, με υψηλή αποτελεσματικότητα, η οποία βοηθά στη μόνιμη αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας».
Η θεραπεία είναι σημαντικό να ξεκινήσει το ταχύτερο, προκειμένου ο ασθενής να απαλλαγεί από όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα, που συχνά περιορίζουν την κοινωνικότητά του, κάνοντάς τον να φλερτάρει με την κατάθλιψη.
Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εύκολο, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, λόγω του ότι τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, όπως ένας υψηλός πυρετός σε μία οξεία προστατίτιδα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από πότε έχει ξεκινήσει το πρόβλημα.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η θεραπεία με κρουστικά κύματα κατά της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να συνδυαστεί και με αντιβιοτικά, έτσι ώστε, με την αυξημένη αιμάτωση, οι φαρμακευτικές ουσίες να περάσουν πιο εύκολα στον προστάτη. Με τη διάγνωση μπορεί κάποιος να ξεκινήσει παράλληλα και τη θεραπεία με τα κρουστικά κύματα, που συνήθως αποτελείται από έξι συνεδρίες, δύο φορές εβδομαδιαίως για τρεις εβδομάδες.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα;

Φλέματα: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα;

Την ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής στα συμπτώματα των αναπνευστικών ιών την προσεχή περίοδο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η έναρξη της εποχικής γρίπης και τα αυξημένα περιστατικά COVID-19 πρέπει να επιστήσουν την προσοχή των  ενηλίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων,...

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τη φυσιολογία, την παθολογία και την ενδοκρινολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα και τον άνδρα. Εξελίσσεται συνεχώς και ιδίως τα τελευταία χρόνια βιώνει επαναστατικές εξελίξεις....

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την πρόληψη της μετεγχειρητικής κήλης που διοργανώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2023, με την ευγενική υποστήριξη της Becton Dickinson Hellas A.E....

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα;

Πώς θα αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν βιώσει τραυματισμό ή συμβάν που τους προκάλεσε αυχενικό πόνο, έστω κι αν αυτό αφορούσε μόνο στην κακή στάση ύπνου. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% των ενηλίκων υποφέρουν από αυχενικό πόνο, με τις γυναίκες να...

Πεσμένα βλέφαρα: Πώς αποκαθίστανται;

Πεσμένα βλέφαρα: Πώς αποκαθίστανται;

Καθώς μεγαλώνουμε τα βλέφαρα και γενικά η περιοχή γύρω από τα μάτια παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος και αύξηση του λίπους, προκαλώντας βλεφαρόπτωση, το φαινόμενο της «σακούλας» ή τους γνωστούς μαύρους κύκλους. Είναι γεγονός πως η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης...

Πώς συνδέονται οι καρωτίδες με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Πώς συνδέονται οι καρωτίδες με το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι καρωτίδες αποτελούν τα κύρια αγγεία που αιματώνουν την κεφαλή συνδυαστικά με τις σπονδυλικές αρτηρίες. Χωρίζονται σε δεξιά και αριστερή κοινή καρωτίδα και διχάζονται στις έσω και έξω καρωτίδες. Οι έσω καρωτίδες αιματώνουν τον εγκέφαλο, ενώ οι έξω καρωτίδες...

Πού μπορεί να οφείλεται το αίμα στο άσπρο του ματιού;

Πού μπορεί να οφείλεται το αίμα στο άσπρο του ματιού;

Η εμφάνιση μιας κατακόκκινης κηλίδας αίματος στο λευκό τμήμα του ματιού είναι κάτι που πάντοτε τρομάζει όποιον την εκδηλώσει. Οφείλεται στη ρήξη ενός μικρού αιμοφόρου αγγείου στην επιφάνεια του ματιού, κάτω από τον επιπεφυκότα - τη διαυγή μεμβράνη που καλύπτει το...

Κυστική Ίνωση: Η πιο συχνή κληρονομική «αόρατη» νόσος

Κυστική Ίνωση: Η πιο συχνή κληρονομική «αόρατη» νόσος

Η εβδομάδα 20-25 Νοεμβρίου, έχει οριστεί ως η εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Κυστική Ίνωση, τη συχνότερη κληρονομική νόσο της λευκής φυλής, που προσβάλλει στη χώρα μας περισσότερους από 800 ανθρώπους, ενώ περίπου 500.000 είναι φορείς του γονιδίου της νόσου χωρίς να...

Γιατί οι διαβητικοί κινδυνεύουν από αρθρίτιδα και οστεοπόρωση

Γιατί οι διαβητικοί κινδυνεύουν από αρθρίτιδα και οστεοπόρωση

Ο διαβήτης, μια χρόνια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είναι γνωστή για τις επιπτώσεις της στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τον μεταβολισμό. Ωστόσο, έχει αναδειχθεί ότι ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τον έλεγχο της γλυκόζης, αλλά έχει και...