Καρκίνος του προστάτη: Τι αυξάνει τον κίνδυνο, πως να προστατευθείτε
My Doctors
5e046e6ffb3846a139cd353f1c0ae5d1_xl-2.jpg

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες, αφού περισσότεροι από ένας στους επτά τον εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Παρότι έχει πολύ υψηλά ιάσεως (φθάνουν το 95% όταν ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο), οι περισσότεροι άνδρες αναρωτιούνται αν και πως μπορούν να προστατευθούν.
«Η ιατρική έρευνα έχει καταδείξει ορισμένους παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες εκδηλώσεως της νόσου», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ. «Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι η αιτία του προστατικού καρκίνου, ούτε σημαίνει πως όποιος άνδρας τους έχει σίγουρα θα πάθει καρκίνο. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι αυξημένος και η γνώση γι’ αυτούς επιτρέπει στους άνδρες να συζητήσουν με τον ουρολόγο ιατρό για τα μέτρα προφύλαξης που ενδεχομένως μπορούν να λάβουν».
Να λοιπόν ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και τι μπορούν να κάνουν οι άνδρες γι’ αυτούς.
1. Ηλικία. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, δεδομένου πως όσο μεγαλύτερος είναι ο άνδρας, τόσο πιθανότερο είναι να τον εκδηλώσει. Όντως, περισσότερο από το 80% των κρουσμάτων εκδηλώνονται σε άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω. Ωστόσο ο καρκίνος έχει αρχίσει 10-15 χρόνια νωρίτερα, γι’ αυτό κάθε άνδρας πρέπει μετά τα 50 του να ελέγχεται προληπτικά μία φορά τον χρόνο με δακτυλική εξέταση και μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).
2. Φυλή/εθνικότητα. Οι άνδρες της μαύρης φυλής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι οι άνδρες της λευκής φυλής. Ο καρκίνος του προστάτη είναι επίσης συχνότερος στη Βόρειο Αμερική και στη Βόρειο Ευρώπη, καθώς και στους άνδρες ασιατικής καταγωγής που ζουν σε βιομηχανοποιημένες χώρες (π.χ. ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες), ιδίως όταν τρέφονται ανθυγιεινά και κάνουν καθιστική ζωή.
3. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Στο περίπου 20% των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Αυτές οι περιπτώσεις πιστεύεται ότι είναι συνδυασμός γενετικών παραγόντων με το κοινό περιβάλλον διαβίωσης ή τον κοινό τρόπο ζωής.
Υπάρχει όμως και ένα 5% των περιπτώσεων όπου ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται επειδή ο άνδρας έχει κληρονομήσει ένα ελαττωματικό γονίδιο από κάποιο συγγενή του. Υπόνοιες για κληρονομικό καρκίνο του προστάτη εγείρονται όταν το οικογενειακό ιστορικό ενός άνδρα συμπεριλαμβάνει κάποιο από τα ακόλουθα:
* Τρεις ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού (πατέρα, αδελφό, γιο) ηλικίας άνω των 60 ετών με καρκίνο του προστάτη
* Καρκίνο του προστάτη σε τρεις γενιές από την ίδια πλευρά της οικογένειας
* Δύο ή περισσότερους στενούς συγγενείς (πατέρα, αδελφό, γιο, παππού, θείο, ανιψιό) από την ίδια πλευρά της οικογένειας, οι οποίοι εκδήλωσαν καρκίνο του προστάτη πριν από τα 55 τους χρόνια.
Εάν ένας άνδρας έχει έναν συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρα, αδελφό, γιο) με καρκίνο του προστάτη, έχει διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσει τη νόσο απ’ ό,τι είναι ο μέσος κίνδυνος για κάθε άνδρα. Με κάθε επόμενο νοσούντα συγγενή, ο κίνδυνός του αυξάνεται περαιτέρω.
4. Σύνδρομο κληρονομικού καρκίνου μαστού, ωοθηκών (HBOC). Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με τις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 που είναι περισσότερο γνωστά ως γονίδια που προκαλούν κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Ωστόσο τα μεταλλαγμένα γονίδια μπορεί να τα κληρονομήσουν και άνδρες, οι οποίοι σε τέτοια περίπτωση θα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού και επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Υπολογίζεται ότι μικρό ποσοστό των κληρονομικών καρκίνων του προστάτη προκαλούνται από αυτό το σύνδρομο. Οι άνδρες με ιστορικό κληρονομικού καρκίνου του μαστού ή/και ωοθηκών στην οικογένειά τους, καλό είναι να συμβουλεύονται τον ουρολόγο τους μήπως χρειάζονται γενετικές εξετάσεις για να δουν αν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
5. Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αν και καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η ανθυγιεινή διατροφή είναι η αιτία του προστατικού καρκίνου, πολλές έχουν δείξει ότι ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές παίζουν ρόλο. Από τις συμπεριφορές αυτές η κυριότερη είναι η υπερκατανάλωση λιπαρών, κυρίως ζωικής προέλευσης (κρέατα και προϊόντα κρέατος) που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο.
6. Παχυσαρκία. Τα περιττά κιλά δεν φαίνεται να αυξάνουν γενικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Πολλές μελέτες όμως έχουν δείξει ότι αυξάνουν ειδικά τον κίνδυνο για εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Δεν είναι γνωστό που οφείλεται αυτή η διαφορά.
Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία του άνδρα με χειρότερες εκβάσεις (π.χ. αυξημένες υποτροπές, μεγαλύτερη θνησιμότητα) του καρκίνου στον προστάτη.
Προστατευτικοί παράγοντες
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, φαίνεται ότι δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα επίσης ενδέχεται να παρέχει το ίδιο όφελος, αν και αυτό δεν είναι ακόμα βέβαιο.
Αρκετές μελέτες, τέλος, έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης ή στατινών (είναι τα φάρμακα που μειώνουν την χοληστερόλη) δρα προστατευτικά. Ωστόσο πριν πάρει ένας άνδρας οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του, καταλήγει ο Δρ. Πούλιας.

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Affidea: Σωτήρια η κολονοσκόπηση καθώς ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους

Affidea: Σωτήρια η κολονοσκόπηση καθώς ο καρκίνος παχέος εντέρου αυξάνεται στους νέους

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (19 Μαΐου) προσφέρει εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις σε προνομιακή τιμή. Για...

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Εποχικές λοιμώξεις: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Την άνοιξη, λόγω απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες, παρατηρούμε αύξηση των λοιμώξεων, όπως του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σε μικρό βαθμό την καθημερινότητα των ατόμων που νοσούν. «Ωστόσο,...

Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Γυναικομαστία: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

 Ενώ το πλούσιο στήθος τονίζει τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα στις γυναίκες, το επίπεδο, σφριγηλό στέρνο είναι σύμβολο αρρενωπότητας για τους άντρες. Ωστόσο, ένας στους δύο άντρες εμφανίζει ήπια ή προχωρημένου βαθμού γυναικομαστία, γεγονός που προκαλεί αμηχανία...

Διατροφή και γονιμότητα: Πώς συνδέονται;

Διατροφή και γονιμότητα: Πώς συνδέονται;

Η διαδικασία της σύλληψης αποτελεί μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ οργανικών συστημάτων, ορμονικών μονοπατιών και άλλων διεργασιών. Είναι αποτέλεσμα της ένωσης ενός σπερματοζωαρίου με ωάριο, που γονιμοποιείται με αποτέλεσμα τη δημιουργία του επονομαζόμενου ζυγώτη....

«The Future of Medicine»: με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Harvard

«The Future of Medicine»: με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Harvard

Με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κλάδου της υγείας και της ιατρικής ακαδημαϊκής κοινότητας πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, η επιστημονική εκδήλωση για το μέλλον της Ιατρικής, η οποία διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου...

Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;

Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;

Η κεφαλαλγία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας, καθώς θα απασχολήσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του. «Οι κεφαλαλγίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την αιτιολογία τους διακρίνονται σε πρωτοπαθείς...

Νοσογόνος παχυσαρκία: Μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας

Νοσογόνος παχυσαρκία: Μια μεγάλη απειλή για την υγεία μας

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με σοβαρές ιατρικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Εντάσσεται στη Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος την αναγνωρίζει και επίσημα ως νόσημα....

Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια

Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια

Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική διαταραχή η οποία δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα -μάλιστα χρησιμοποιείται από την ιατρική παγκόσμια με την ελληνική της ονομασία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με μεταμορφοψία βλέπουν παραμορφωμένες εικόνες γύρω τους, με τις...

Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;

Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αυτός δηλαδή που προκαλεί τα κονδυλώματα, είναι πιθανόν να αυξάνει τη θνησιμότητα εξαιτίας αθηροσκλήρωσης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Heart Journal. Τα ευρήματά...