ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;
Τα οδοντικά ή οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα είναι τεχνητά συστήματα που έχουν σαν στόχο να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν. Αποτελούνται κατά βάση από δύο μέρη, ένα στέλεχος που ενσωματώνεται στο οστούν της γνάθου και χρησιμεύει σαν τη «ρίζα» του δοντιού (το οποίο ονομάζουμε «εμφύτευμα»), πάνω στο οποίο στηρίζεται μια προσθετική αποκατάσταση, δηλαδή ένα τεχνητό δόντι (η στεφάνη ή «θήκη» που γνωρίζουμε από την αποκατάσταση των δοντιών), ή μια γέφυρα, ή μια οδοντοστοιχία.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ;
Τα εμφυτεύματα στη μεγάλη τους πλειοψηφία κατασκευάζονται από τιτάνιο εγκεκριμένο για ιατρική χρήση. Υπάρχει πληθώρα κατασκευαστών που διοχετεύουν οδοντικά εμφυτεύματα στην αγορά και μεγάλο εύρος τιμών. Η επιλογή πρέπει να γίνεται από τον/την θεράποντα οδοντίατρο με βάση την εμπειρία του/της θεράποντος
ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ;
Η δυνατότητα τοποθέτησης ενός οδοντικού εμφυτεύματος εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα και την ποιότητα του οστού της γνάθου. Σήμερα όμως έχουμε τεχνικές και υλικά που μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε το οστικό υπόστρωμα ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος σχεδόν οπουδήποτε. Είναι όμως σημαντικό να συνυπολογίζουμε και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς και τυχόν ιατρικά ή οδοντιατρικά προβλήματα πριν αποφασιστεί η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος.
ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΗ;
Εφόσον τοποθετηθούν σύμφωνα με τα επιστημονικώς αποδεκτά και εμπεριστατωμένα χειρουργικά πρωτόκολλα αλλά και από άρτια εκπαιδευμένους οδοντιάτρους, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι απολύτως ασφαλή. Ασφαλώς υπάρχουν πιθανότητες επιπλοκών κατά τη τοποθέτησή τους, όπως σε οποιαδήποτε άλλη χειρουργική πράξη. Οι επιπλοκές αυτές όμως είναι περιορισμένης έκτασης και σοβαρότητας και συνήθως αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το τιτάνιο είναι σαν υλικό απόλυτα βιοσυμβατό και, εφόσον η επιφάνεια του εμφυτεύματος δεν επιμολυνθεί, μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό χωρίς παρενέργειες.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΦΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ;
Η «απόρριψη» ενός εμφυτεύματος είναι πολύ σπάνια. Τις περισσότερες φορές που «αποβάλλεται» ένα εμφύτευμα μετά τη τοποθέτησή του είναι γιατί υπήρξαν προβλήματα κατά τη χειρουργική διαδικασία ή γιατί δεν αξιολογήθηκε σωστά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς (συστηματικές νόσοι όπως σακχαρώδης διαβήτης, λήψη κάποιων φαρμάκων όπως για την οστεοπόρωση, κλπ).
ΤΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΕΧΟΥΝ;
Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητά συστήματα με μηχανικά μέρη, συνεπώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα κρατήσουν διά βίου. Ασφαλώς υπάρχουν μελέτες που δείχνουν επιτυχή διατήρηση οδοντικών εμφυτευμάτων με απόλυτη λειτουργικότητα για σαράντα και πλέον χρόνια. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζονται συντήρηση. Τόσο για να μην δημιουργηθεί φλεγμονή στα ούλα και το οστούν από μικρόβια (που ονομάζουμε παριεμφυτευματίτιδα, αντίστοιχα με την περιοδοντίτιδα στα δόντια), όσο και για να ελέγχεται η καλή κατάσταση των προσθετικών αποκαταστάσεων.
ΑΝ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ;
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, τα εμφυτεύματα έχουν στόχο να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν και δεν αποτελούν εναλλακτική λύση για υπάρχοντα δόντια που λειτουργούν φυσιολογικά. Όσο και να έχουν εξελιχθεί οι τεχνικές και τα υλικά, τα δόντια παραμένουν πάντα η «χρυσή σταθερά». Επιβάλλεται λοιπόν να γίνεται προσπάθεια να σωθεί ένα δόντι (εφόσον είναι εφικτό) με τη σωστή θεραπεία και όχι να καταφεύγουμε στην «εύκολη» λύση της εξαγωγής του και της αντικατάστασής του με οδοντικό εμφύτευμα.
Από τον οδοντίατρο περιοδοντολόγο Πέτρο Δαμουλή