Κιρσοί μέσα στο όσχεο: πως αντιμετωπίζονται;
My Doctors
cab5950dfe89f45e72f69cdbe25c772a_l.jpg

Περισσότεροι από ένας στους εννέα άνδρες έχουν κιρσούς μέσα στο όσχεο, τον «σάκο» από δέρμα μέσα στον οποίο βρίσκονται οι όρχεις.
Οι κιρσοί αυτοί, που είναι παρόμοιοι με εκείνους των ποδιών, συνήθως σχηματίζονται στην εφηβεία αλλά με την πάροδο του χρόνου διογκώνονται και έτσι γίνονται αντιληπτοί από τον άνδρα με την ψηλάφηση.
Αν και συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα και είναι αβλαβείς, μερικές φορές δεν είναι και τόσο αθώοι και μπορεί να πλήξουν ακόμα και τη γονιμότητα του άνδρα ή να οδηγήσουν σε ατροφία του όρχι.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, η ύπαρξη κιρσών μέσα στους όρχεις είναι γνωστή ως κιρσοκήλη.
«Η κιρσοκήλη είναι μία πολύ συχνή κατάσταση που προσβάλλει το τουλάχιστον 15% των ανδρών και χαρακτηρίζεται από την μη φυσιολογική διεύρυνση των φλεβών που βρίσκονται μέσα στο όσχεο, λίγο πάνω από τους όρχεις», λέει. Η φλεβική διεύρυνση σπανίως αναπτύσσεται πριν την ηλικία των 10 ετών. Συνήθως δημιουργείται στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής (κυρίως στις ηλικίες 15-25 ετών) και στο 90% των περιπτώσεων αφορά την αριστερή πλευρά του οσχέου, λόγω της ανατομίας των φλεβών της περιοχής».
Πού οφείλεται αυτή η διεύρυνση; «Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή αλλά έχουν εκφραστεί διάφορες θεωρίες γι’ αυτήν», απαντά ο Δρ. Πούλιας. «Εικάζεται, λ.χ, ότι είναι ελαττωματικές οι βαλβίδες που διαθέτουν οι φλέβες για να εξασφαλίζεται η ροή του αίματος μόνο προς την κατεύθυνση της καρδιάς, με συνέπεια να παλινδρομεί και να λιμνάζει το αίμα. Μία άλλη θεωρία πρεσβεύει ότι αν για κάποιο λόγο επιβραδυνθεί η ροή του αίματος στην περιοχή, το αίμα μπορεί να λιμνάσει στις φλέβες προκαλώντας τη διεύρυνσή τους. Ή μπορεί κάποια διόγκωση ή μάζα στους λεμφαδένες της περιοχής να πιέσει τις φλέβες του οσχέου και να εμποδίσει τη ροή του αίματος, αν και σε τέτοια περίπτωση οι φλέβες θα διευρυνθούν απότομα και λογικά θα αναπτυχθεί πόνος».
Συμπτώματα και συνέπειες
Η κιρσοκήλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, ο άνδρας μπορεί να ψηλαφίσει μία διογκωμένη μαλακή μάζα στο όσχεό του που μερικές φορές μπορεί να είναι και ορατή ή να αναπτύσσει αίσθημα βάρους και αμβλύ πόνο στο όσχεο όταν στέκεται όρθιος για πολλή ώρα.
Μία άλλη πιθανή συνέπεια είναι η υπογονιμότητα. Οι κιρσοί μέσα στο όσχεο είναι υπαίτιοι για το 25% των περιπτώσεων υπογονιμότητας στους άνδρες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν το πρώτο παιδί και για το 80% της υπογονιμότητας σε άνδρες που αποκτούν το πρώτο παιδί αλλά δυσκολεύονται να αποκτήσουν το επόμενο.
Ωστόσο η πραγματική σχέση της κιρσοκήλης και της ανδρικής υπογονιμότητας δεν έχει διευκρινιστεί. Πρόσφατες μελέτες, όμως, έδειξαν ότι η χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος.
Μία άλλη πιθανή συνέπεια της κιρσοκήλης είναι να αρχίσει ο ένας όρχις να αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι ο άλλος ή να συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου (ατροφία όρχεως).
1-2 ημέρες, νιώθοντας λίγο πόνο. Ωστόσο για περίπου 10-15 μέρες πρέπει να αποφύγουν την άσκηση και γενικότερα τις κοπιώδεις σωματικές δραστηριότητες».
Όταν η επέμβαση γίνεται εξαιτίας προβλημάτων γονιμότητας, ο άνδρας χρειάζεται ανάλυση σπέρματος 3-4 μήνες αργότερα, όταν θα έχουν δημιουργηθεί νέα σπερματοζωάρια.
Συνδυασμένες αναλύσεις (μεταναλύσεις) τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών έχουν δείξει ότι η χειρουργική αποκατάσταση κλινικά εμφανούς κιρσοκήλης σε άνδρες με παθολογικό σπέρμα βελτιώνει σημαντικά τις παραμέτρους του σπέρματος και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα. Βελτιώνει επίσης τα αποτελέσματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε άνδρες με ολιγοσπερμία.
Οι βελτιώσεις αυτές παρατηρούνται στο σχεδόν 60% των περιπτώσεων, ενώ είναι πιθανότερες στους νεαρούς άνδρες (ηλικίες κάτω των 30 ετών).
Ωστόσο το προληπτικό χειρουργείο κιρσοκήλης σε νέους δεν δικαιολογείται και θεωρείται υπερθεραπεία, δεδομένου ότι η πλειονότητα των νέων αυτών δεν θα έχει πρόβλημα τεκνοποίησης. «Προληπτική εγχείρηση συνιστάται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται κλινικά και απεικονιστικά ελλιπής ανάπτυξη του όρχι σε διαδοχικές μετρήσεις, συνεχείς μετρήσεις ή επί διαταραχής της ποιότητας του σπέρματος», διευκρινίζει ο Δρ. Πούλιας.
Στους εφήβους ο κύριος λόγος της επέμβασης είναι η βραδεία ανάπτυξη του σύστοιχου όρχεως – ανάπτυξη που ομαλοποιείται σταδιακά μετά το χειρουργείο.
Επιπλοκές
Οι επεμβάσεις για την κιρσοκήλη είναι πάρα πολύ ασφαλείς και πολύ σπάνια έχουν επιπλοκές. Σε αυτές μπορεί να συμπεριλαμβάνονται:
* Μη διόρθωση ή υποτροπή του προβλήματος
* Συσσώρευση υγρού γύρω από τον όρχι (η κατάσταση αυτή λέγεται υδροκήλη)
* Τραυματισμός της αρτηρίας του όρχεως (λέγεται έσω σπερματική αρτηρία)
«Η πιθανότητα να μην διορθωθεί η κιρσοκήλη με την εγχείρηση είναι πολύ μικρή, ενώ ο τραυματισμός της έσω σπερματικής αρτηρίας μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε ατροφία και απώλεια του όρχεως», λέει ο Δρ. Πούλιας. «Τέλος επίμονη ή υποτροπιάζουσα κιρσοκήλη παρατηρείται σε λιγότερο από το 10% των χειρουργημένων ασθενών, με το ποσοστό υποτροπής να είναι χαμηλότερο έπειτα από το ανοικτό χειρουργείο».

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Όμως δεν είναι όλοι προετοιμασμένοι ώστε να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ένα ποσοστό γυναικών, αλλά και ανδρών, δυσκολεύονται να αφεθούν και να τις ευχαριστηθούν, παρά τη...