Δέρμα: Οι κίνδυνοι από τα λάθη στην απολέπιση
Aggelos
apolepisi.jpg

Η απολέπιση υπόσχεται να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος, αλλά μερικές φορές η αφαίρεση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αν και ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως όλα τα προϊόντα απολέπισης είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους επιδερμίδας, αυτό δεν ισχύει, ενώ πολλές δερματικές καταστάσεις καθιστούν απαγορευτική την όλη διαδικασία.

«Όταν η απολέπιση γίνεται με λάθος προϊόν ή από άτομα που θα έπρεπε να την αποφεύγουν, το επακόλουθο μπορεί να είναι επιδείνωση της κατάστασης του δέρματος με έξαρση, για παράδειγμα, της ακμής ή εμφάνιση ερυθρότητας», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Σε τέτοια περίπτωση, όμως, ακυρώνονται τα πιθανά οφέλη της, που συμπεριλαμβάνουν βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, αυξημένη αποδοτικότητα των τοπικών θεραπειών γιατί εισδύουν πιο βαθιά στο δέρμα όταν αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα και, μακροπρόθεσμα, αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου που κάνει το δέρμα πιο νεανικό. Συνεπώς, όποιος όμως θέλει να κάνει απολέπιση, πρέπει να την κάνει σωστά και με ασφάλεια».

Η απολέπιση μπορεί να γίνει με χημικό ή μηχανικό τρόπο.

Η χημική απολέπιση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός οξέος (άλφα ή βήτα υδροξυοξέα, τριχλωροξικό, σαλικυλικό κ.λπ. ) που θα διαλύσει τα κερτατινοκύτταρα τα οποία συσσωρεύονται στην πιο επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας.

Η μηχανική απολέπιση γίνεται με βούρτσα, σφουγγάρι ή ένα scrub που εφαρμόζεται με τριβή στο δέρμα για να αφαιρέσει τα κύτταρα. Στα πλαίσια της μηχανικής απολέπισης εφαρμόζονται στα ιατρεία και τα μηχανήματα μικροδερμοαπόξεσης.

Τα άτομα που μπορεί να ωφεληθούν από την απολέπιση είναι όσοι έχουν πρόωρη γήρανση του δέρματος εξαιτίας έκθεσης στον ήλιο, καθώς και όσοι πάσχουν από μη φλεγμονώδη ακμή, δηλαδή από ακμή που εκδηλώνεται με μαύρους ή λευκούς φαγέσωρες (μπιμπίκια), χωρίς σπυράκια με φλεγμονή (πύον).

Αντίθετα, όσοι έχουν φλεγμονώδη ακμή που χαρακτηρίζεται από κύστεις, βλατίδες (μικρά κόκκινα σπυράκια) και φλυκταινίδια (σπυράκια με πύον), πρέπει να συμβουλευθούν ένα δερματολόγο πριν διαλέξουν μέθοδος απολέπισης, γιατί οι πιο επιθετικές χημικές ή μηχανικές θεραπείες μπορεί να την επιδεινώσουν. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με ροδόχρου ακμή, στα οποία η απολέπιση μπορεί να εντείνει την ερυθρότητα του προσώπου, λέει ο Δρ. Μιχελάκης.

Ένας άλλος κίνδυνος με τη χρήση λανθασμένων προϊόντων απολέπισης είναι η προφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση ή αλλιώς η εμφάνιση σκούρων κηλίδων στο δέρμα σαν να έχει πάθει έγκαυμα. Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή σε όσους έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα και σε όσους αναπτύσσουν σκούρες κηλίδες μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα ή δάγκωμα εντόμου, διευκρινίζει ο ειδικός και προσθέτει πως τα άτομα αυτά πρέπει να αποφεύγουν την επιθετική απολέπιση.

Η απολέπιση μπορεί επίσης να επιδεινώσει δερματοπάθειες όπως ο απλός έρπης, η μολυσματική τέρμινθος και τα θηλώματα (μυρμηγκιές) επειδή συχνά αυτές οι καταστάσεις προκαλούν τη δημιουργία επαρμάτων γεμάτων υγρό τα οποία μπορεί να διανοιχθούν και να μολυνθούν.

«Όποιος πάσχει από οποιαδήποτε δερματοπάθεια, καλό είναι να συμβουλεύεται έναν δερματολόγο ιατρό πριν αρχίσει να κάνει απολέπιση», συνιστά ο Δρ. Μιχελάκης.

Ανεξάρτητα, όμως, από το ατομικό ιστορικό, για να κάνει κανείς απολέπιση με ασφάλεια πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα εξής, συνεχίζει:

* Τον τύπο του δέρματος. Οι βασικοί τύποι είναι: α) ευαίσθητο δέρμα (συχνά καίγεται από τον ήλιο ή το νιώθετε να σας «τσιμπάει» όταν το αλείφετε με καλλυντικά προϊόντα), β) φυσιολογικό δέρμα (είναι καθαρό, χωρίς ενδείξεις ευαισθησίας), γ) ξηρό δέρμα (δημιουργεί κνησμό, είναι σκληρό ή ξεφλουδίζει), δ) λιπαρό δέρμα (λάμπει από το λίπος που συσσωρεύεται πάνω του), και ε) μικτό δέρμα (σε άλλα σημεία είναι ξηρό και σε άλλα λιπαρό).

Αν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, να επιλέγετε προϊόντα ήπιας χημικής απολέπισης, όπως τα πήλινγκ σαλικυλικού οξέος που γίνονται στο ιατρείο του δερματολόγου. Αν έχετε λιπαρό, παχύ δέρμα, μπορεί να αντέξει τις πιο ισχυρές χημικές θεραπείες όπως τα wash με 2% σαλικυλικό οξύ ή και τις θεραπείες μηχανικής απολέπισης. Αν έχετε σκούρο δέρμα, ίσως δεν αντιδράσει καλά στα σκληρά απολεπιστικά προϊόντα.

* Τη συχνότητα. Πόσο συχνά πρέπει να κάνει κάποιος απολέπιση; Ο Δρ. Μιχελάκης απαντά ότι αυτό εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και την ισχύ της απολεπιστικής μεθόδου. Τα άτομα με λιπαρό και ανθεκτικό δέρμα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και μία φορά την ημέρα, ενώ όσοι έχουν ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα πρέπει να περιορίζουν την απολέπιση σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο πιο επιθετική είναι η θεραπεία, τόσο πιο αραιά πρέπει να εφαρμόζεται. Αυτός είναι, για παράδειγμα, ο λόγος που τα χημικά πήλινγκ και η μικροδερμοαπόξεση που εφαρμόζει ο δερματολόγος ιατρός χορηγούνται μία-δύο φορές σε διάστημα μιας-δύο εβδομάδων ή και περισσότερο ανάλογα την περίπτωση και στη συνέχεια σταματούν, αφού παρέχουν μακράς διάρκειας αποτελέσματα.

Αν κάνετε απολέπιση συχνότερα απ’ όσο πρέπει, το δέρμα σας μπορεί να απομείνει κόκκινο και ερεθισμένο.

* Τα προϊόντα. Στα καταστήματα και διαδικτυακά πωλούνται δεκάδες προϊόντα απολέπισης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλα ασφαλή και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις αγορές σας, προτιμώντας προϊόνα από γνωστές, αξιόπιστες εταιρείες. Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να αγοράζετε πολύ ισχυρά απολεπιστικά προϊόντα, αλλά όσα έχουν χαμηλή συγκέντρωση οξέων (όχι πάνω από 10% γλυκολικό οξύ ή 2% σαλικυλικό οξύ). 

* Τα φάρμακα που ήδη παίρνετε και τα καλλυντικά σας. Μερικά, όπως οι κρέμες με ρετινοειδή, κάνουν πιο ευαίσθητο το δέρμα και αν συνδυαστούν με απολεπιστικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν έντονη ξηροδερμία ή έξαρση της ακμής.

* Την κατάσταση του δέρματός σας. Μην κάνετε ποτέ απολέπιση σε δέρμα με κοψίματα, ηλιακά εγκαύματα ή άλλη βλάβη. Μην τρίβετε πολύ στο δέρμα σας τα scrubs ή τα προϊόντα χημικής απολέπισης (συνήθως αρκούν 30 δευτερόλεπτα απαλών, κυκλικών κινήσεων) και να τα ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.

* Την ενυδάτωση. Αμέσως μετά την απολέπιση πρέπει να ενυδατώσετε πολύ καλά το δέρμα σας.

Αν έχετε την παραμικρή απορία, απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο ο οποίος θα αξιολογήσει το δέρμα σας και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η απολέπιση είναι κατάλληλη για εσάς ή όχι, καταλήγει ο Δρ. Μιχελάκης.

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Αντιγήρανση: Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς το καλοκαίρι;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Όμως δεν είναι όλοι προετοιμασμένοι ώστε να τις απολαύσουν στο έπακρο. Ένα ποσοστό γυναικών, αλλά και ανδρών, δυσκολεύονται να αφεθούν και να τις ευχαριστηθούν, παρά τη...