Φυσιοθεραπεία: πως βοηθάει μετά από έμφραγμα ή χειρουργείο καρδιάς;
Aggelos
kardia.jpg

Αναπόσπαστο μέρος της αποκατάστασης μετά από έμφραγμα και επεμβάσεις καρδιάς είναι η τακτική άσκηση, καθώς βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση και δραστηριοποίηση του ασθενή.

«Η καρδιακή αποκατάσταση είναι απαραίτητη μετά από καρδιακή προσβολή, αγγειοπλαστική ή εγχείρηση καρδιάς, αλλά και για ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, υπό ιατρική επίβλεψη, που σχεδιάζεται για να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και το οποίο περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενή για το είδος των ασκήσεων που πρέπει να ακολουθεί, δεδομένου ότι η εκγύμναση του σώματος συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και προάγει την υγεία της καρδιάς», μας εξηγεί ο κ. Ιωάννης Κουτρούλλης, υπεύθυνος φυσικοθεραπευτηρίου Φυσικής Αποκατάστασης Ηλιούπολης.

Ιδιαίτερα για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, πρωταρχικός στόχος της αποκατάστασης είναι η αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναπνευστικών δυσλειτουργιών που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της αναισθησίας. «Είναι γνωστό ότι η αναισθησία και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις προδιαθέτουν τους ασθενείς σε αλλαγές της αναπνευστικής τους λειτουργίας. Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις δύνανται να προκαλέσουν μετεγχειρητικά αναπνευστικές επιπλοκές, οι οποίες εξαρτώνται από την προεγχειρητική αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία, την υποβολή του ασθενή σε καρδιοπνευμονική παράκαμψη (CPB), καθώς και από το επίπεδο της καταστολής. Προκειμένου να αποκατασταθούν οι προκύπτουσες αναπνευστικές δυσλειτουργίες, ο θεράπων ιατρός συστήνει την έναρξη της φυσιοθεραπείας, ο χρόνος της οποίας -παρότι ποικίλει- τις περισσότερες φορές ξεκινά την επομένη της επέμβασης. Είναι μια χρονοβόρα θεραπεία, αλλά ιδιαίτερα σημαντική για τη μετεγχειρητική ανάρρωση, προκειμένου να αποφευχθούν αναπνευστικές και κινητικές επιπλοκές», σημειώνει ο κ. Κουτρούλλης, προσθέτοντας ότι οι αναπνευστικές ασκήσεις, τεχνικές βήχα, δονήσεις του θωρακικού τοιχώματος και κινητοποίηση είναι η συνήθης πρακτική τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Οι δε συνεδρίες που πρέπει να παρακολουθούν οι ασθενείς τις πρώτες πέντε μετεγχειρητικές ημέρες είναι 1 έως 6.

Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει περπάτημα και ασκήσεις ενδυνάμωσης της καρδιάς και των πνευμόνων. Οι φυσιοθεραπευτές, αφού υποδείξουν τις κατάλληλες ασκήσεις και τον τρόπο που πρέπει να εκτελούνται, εκπαιδεύουν τον ασθενή να παρακολουθεί την ένταση της προσπάθειας και τη λειτουργία της καρδιάς του, προετοιμάζοντάς τον σταδιακά για την περίοδο που θα ασκείται πλέον μόνος του.

Η πολύτιμη βοήθεια όμως των φυσιοθεραπευτών δεν περιορίζεται κατά την μετεγχειρητική περίοδο. Εξίσου σημαντική είναι  και η συνδρομή τους πριν από την επέμβαση, καθώς όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση καρδιάς τόσο ταχύτερα αναρρώνουν μετά το χειρουργείο.

Για τους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα, στο πλάνο του φυσιοθεραπευτή εντάσσεται η βαθμιαία αύξηση της δραστηριότητας, ο ρυθμός της οποίας εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση και τη συνολική υγεία. Ο φυσιοθεραπευτής συστήνει ένα πρόγραμμα ασκήσεων που περιέχει μια σειρά από διαφορετικές ασκήσεις, ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητα του ασθενή. Και σ’ αυτή την κατηγορία ασθενών οι αερόβιες ασκήσεις είναι οι πιο ωφέλιμες, καθώς ενισχύουν την καρδιά, βελτιώνουν την κυκλοφορία και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

 

Εκτός από την άσκηση, στο πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνεται επίσης η εκπαίδευση του ασθενή για τις αλλαγές που πρέπει να κάνει στη διατροφή, αλλά και γενικά στον τρόπο ζωής του, προκειμένου να αναρρώσει γρηγορότερα και να αποκλείσει παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για κακή έκβαση της επέμβασης ή του καρδιαγγειακού προβλήματος. Παράλληλα, επειδή το στρες αποτελεί βλαπτικό παράγοντα για την καρδιά, στο πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνεται και η παροχή συμβουλών για τον έλεγχό του.

Μπορούν όμως όλοι οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά προβλήματα να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης; «Όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα, υποφέρουν από στεφανιαία νόσο, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια ή έχουν υποβληθεί σε αντικατάσταση βαλβίδων, τοποθέτηση βηματοδότη ή απινιδωτή, σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (CABG), διαδερμική στεφανιαία επέμβαση ή αγγειοπλαστική, μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αποκατάστασης», τονίζει ο κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Επιστημονικός Διευθυντής Ιδιωτικού Πολυιατρείου Ηλιούπολης.

Η αποκατάσταση, ωστόσο, αποτελεί ομαδική προσπάθεια, στην οποία περιλαμβάνονται και τα οικεία πρόσωπα του ασθενή, πέραν της ιατρικής ομάδας και των φυσιοθεραπευτών. Τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος θα πρέπει να υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τον ασθενή να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές, όπως είναι για παράδειγμα η σωστή διατροφή, το περπάτημα και η διακοπή του καπνίσματος.

 

Φυσικά και ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να φροντίζει να λαμβάνει ανελλιπώς τα φάρμακά του, να προσέχει το βάρος του, να διατηρεί την αρτηριακή του πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και άλλους δείκτες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, όπως είναι τα επίπεδα των λιπιδίων (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια) και της γλυκόζης αίματος.

Όσον αφορά την άσκηση, αυτή δεν αφορά μόνο την προεγχειρητική και άμεση μετεγχειρητική περίοδο, αλλά πρέπει να ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του καρδιοπαθή ή χειρουργημένου ασθενή για το υπόλοιπο της ζωής του. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αερόβια γυμναστική είναι η ενδεδειγμένη για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Απαιτούνται τουλάχιστον 40 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας (γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κλπ), τουλάχιστον 3-4 ημέρες την εβδομάδα. Σημειωτέον ότι η παρακολούθηση ενός προγράμματος γυμναστικής μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων. Επιπρόσθετα, η ταυτόχρονη ενασχόληση με άλλες σωματικές δραστηριότητες, όπως δουλειές του σπιτιού, ψώνια, βόλτα του σκύλου, βελτιώνει ακόμα περισσότερο τη φυσική κατάσταση.

Όπως σημειώνει ο κ. Κουτρούλλης, η αδράνεια οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της σωματικής δύναμης και της ικανότητας για ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Όσον αφορά συγκεκριμένα τους καρδιοπαθείς, μελέτες έχουν καταδείξει ότι όσοι αρχίζουν να ασκούνται σε τακτική βάση και κάνουν στροφή προς μια υγιεινότερη διατροφή, μετά από μια καρδιακή προσβολή ή επέμβαση καρδιάς, ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, συγκριτικά με εκείνους που -για τον οποιοδήποτε λόγο- δεν το πράττουν.

Τόσο οι καρδιοπαθείς όσο και οι πρόσφατα χειρουργημένοι ασθενείς είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι, πέραν από τα ειδικά προγράμματα αποκατάστασης στα οποία δύνανται να συμμετέχουν, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι επιβεβλημένη και η άσκηση θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

«Η καρδιακή αποκατάσταση σώζει ζωές, βοηθώντας τους καρδιοπαθείς να αναρρώσουν σωματικά και συναισθηματικά. Η εμπειρία των φυσιοθεραπευτών τους επιτρέπει να προσαρμόζουν τις ασκήσεις στις ανάγκες και δυνατότητες των ασθενών και να τους υποστηρίζουν να κάνουν θετικές αλλαγές. Όταν η γνώση και η εμπειρία αυτή συνδυάζεται με την καθοδήγηση και επίβλεψη του καρδιολόγου σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζεται στον μέγιστο βαθμό η ασφάλεια, αλλά και η σιγουριά των ασθενών», καταλήγει ο κ. Πατσουράκος.

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Μελάνωμα: Η καθοριστική συμμετοχή του χειρουργείου

Μελάνωμα: Η καθοριστική συμμετοχή του χειρουργείου

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση στο Συνέδριο ASCO (American Society of Clinical Oncology) που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου 2022, αλλά και με βάση τα δεδομένα από το National Cancer Institute SEER Database, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι...

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

Μυστικά για άψογη επιδερμίδα προσώπου το καλοκαίρι

H ζεστή περίοδος του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος βλάπτουν την επιδερμίδα του προσώπου σας, η οποία χρειάζεται ειδική περιποίηση για να αντεπεξέλθει. Είναι η περίοδος κατά την οποία το δέρμα εκτίθεται σε διάφορους επιθετικούς παράγοντες, εξαιτίας της έντασης της...

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Αλκοόλ στην παραλία; Γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε

Επικίνδυνη κρίνεται από τους ειδικούς η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι, αφού μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών νόσων και επιδείνωσης των υφιστάμενων. Η δροσιστική μπίρα και το απολαυστικό κοκτέιλ ειδικά κάτω από τον ήλιο μπορεί να βλάψουν το δέρμα και όχι...

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Ωτοσκλήρυνση: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, είναι μία όχι τόσο συχνή πάθηση του ωτός, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις ους (αυτί) και σκλήρυνση, και περιγράφει ακριβώς αυτό που προκαλεί η νόσος....

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Ρήξεις πρόσθιου χιαστού: Πιο συχνές στις γυναίκες και τις έφηβες αθλήτριες

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι...

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Τομοσύνθεση: Η εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας

Γράφει ο Δρ Σταμάτιος Μερκούρης, Διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τη συχνότερη μορφή κακοήθειας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί προγράμματα προληπτικής εξέτασης των μαστών, τα οποία...

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Ηλιακή ακτινοβολία και αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα: Φίλοι ή εχθροί;

Το ηλιακό φως είναι μια βασική πηγή φωτός και θερμότητας για τη ζωή στη γη. Αποτελείται από υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία. Η εξάντληση του στρατοσφαιρικού όζοντος και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οδηγούν σε αυξημένη έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ζώνες...

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

Είναι όλο και πιο συχνοί, όλο και πιο έντονοι, όλο και πιο μεγάλοι σε διάρκεια. Συμβαίνουν, πλέον, ταυτόχρονα σε διαφορετικές και μακρινές μεταξύ τους χώρες ή ακόμα και ηπείρους, όπως π.χ. σε Αμερική και Ευρώπη, καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές,...

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πώς να περάσετε ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και γι’ αυτό, πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα. Τι πρέπει οπωσδήποτε να έχω μαζί στα ταξίδια και στις διακοπές μου; Εκτός απο τα φάρμακα,...