Αναπνοή μετ’ εμποδίων: πώς βοηθά η ρινοπλαστική;
My Doctors
nstff_21-11-2011_600_400_-632923083.jpg

Βουλωμένη μύτη, συχνοί πονοκέφαλοι, ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, ροχαλητό, υπνική άπνοια, είναι ορισμένες μόνο ενδείξεις ότι κάτι εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία της μύτης και δυσχεραίνει την αναπνοή.

 «Η φυσιολογική αναπνοή γίνεται από τη μύτη, η οποία φιλτράρει, ενυδατώνει και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του αέρα που εισπνέουμε. Προκειμένου να πραγματοποιείται σωστά η αναπνευστική λειτουργία θα πρέπει, σε ολόκληρη την διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας, να υπάρχει αρκετός χώρος και όχι μεγάλα στενώματα ή εμπόδια. Οποιαδήποτε και αν είναι τα αίτια της δυσλειτουργίας ή της δυσμορφίας της μύτης, η λύση είναι η λειτουργική ρινοπλαστική, η οποία πραγματοποιείται από ειδικούς χειρουργούς ΩΡΛ, κατόπιν ενδελεχούς διερεύνησης του προβλήματος.

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος, στενή -έσω ή έξω- ρινική βαλβίδα, φαινόμενο collapse των κάτω πλαγίων χόνδρων κατά την εισπνοή, πολύ στραβή μύτη ή μία μύτη με μεγάλη πτώση, είναι μερικά μόνο προβλήματα που καθιστούν αναγκαία τη  λειτουργική ρινοπλαστική», μας εξηγεί ο ΩΡΛ – εξειδικευμένος ρινοχειρουργός Δρ. Μοιρέας Γεώργιος MD, PhD (www.rinoplastiki.com).

Η εκτίμηση μιας λειτουργικής ρινοπλαστικής περιλαμβάνει 2 σκέλη, τη λειτουργία και την εμφάνιση της μύτης.

Λειτουργία

Προκειμένου να εκτιμηθεί η λειτουργία της μύτης, ο γιατρός κάνει πλήρη καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Στη συνέχεια προχωρά σε κλινική εξέταση και λεπτομερή έλεγχο του εσωτερικού της μύτης, με τη χρήση των κατάλληλων ενδοσκοπικών συστημάτων. Η ενδοσκόπηση είναι προτιμότερο να καταγράφεται, καθώς στη συνέχεια διευκολύνει το χειρουργό να δείξει στον ασθενή τα προβλήματα που ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Εμφάνιση

Η εκτίμηση της εμφάνισης της μύτης στηρίζεται στη φωτογραφική απεικόνιση και την ψηλάφησή της από τον χειρουργό προσώπου. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει ειδική προσομοίωση της ρινοπλαστικής επέμβασης, με εξειδικευμένο σύστημα απεικόνισης. Η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα 3D προσομοίωσης χειρουργικών επεμβάσεων.

«Σήμερα ο ασθενής, που έχει αποφασίσει να κάνει μία λειτουργική ρινοπλαστική, με ταυτόχρονη βελτίωση της εμφάνισης μιας στραβής μύτης, μπορεί -βλέποντας την τρισδιάστατη εικόνα του στην οθόνη- να εξηγήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια στο χειρουργό τις επιθυμίες του και να του δείξει επί τόπου τις αισθητικές τροποποιήσεις, που ο ίδιος επιθυμεί να γίνουν στη μύτη του», σημειώνει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας. «Η δυνατότητα 3D προσομοίωσης του αποτελέσματος μιας ρινοπλαστικής, δίνεται με υπερσύγχρονα μηχανήματα, που διαθέτουμε και στη χώρα μας. Χάριν στην τεχνολογία, ο ασθενής μπορεί να δει τα αποτέλεσμα της πλαστικής στη μύτη από δύο οπτικές γωνίες ταυτοχρόνως, το πριν και το μετά σε σύγκριση, καθώς και το αποτέλεσμα συνδυασμού δύο ή και περισσότερων επιθυμητών επεμβάσεων, όπως για παράδειγμα του συνδυασμού πλαστικής μύτης και πηγουνιού.

Ακολουθεί σε βάθος συζήτηση μεταξύ ασθενούς και ιατρού, όπου ο ειδικός ρινοχειρουργός προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις και δυνατότητες της σύγχρονης χειρουργικής και -εφόσον αποφασιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα- παρουσιάζει μία τρισδιάστατη εικόνα του αποτελέσματος της ρινοπλαστικής, που αναμένεται μετά το χειρουργείο.

Το λειτουργικό κομμάτι της ρινοπλαστικής, ανάλογα με το είδος του προβλήματος του κάθε ασθενούς αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Στραβό διάφραγμα και υπερτροφικές κόγχες

Στο χειρουργείο ρινικού διαφράγματος αφαιρείται ή/και μετακινείται από τον χειρουργό στην προβλεπόμενη θέση το στραβό διάφραγμα (χόνδρινο ή/και οστέινο), καυτηριάζεται ή αφαιρείται τμήμα από τις κάτω ρινικές κόγχες, αλλάζοντας ριζικά την ανατομία της περιοχής και οδηγώντας στη δραστική αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από τη φυσιολογική οδό, τη μύτη.

Στενές ρινικές βαλβίδες

Με τη χρήση μοσχευμάτων ο χειρουργός προχωρά σε αποπλάτυνση της μύτης, την κάνει δηλαδή πιο φαρδιά, προκειμένου ο ασθενής να αναπνέει καλύτερα.

Collapse κάτω πλαγίων χόνδρων

Το φαινόμενο κατά το οποίο κατά την έντονη εισπνοή κλείνουν τα ρουθούνια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η αναπνοή, αντιμετωπίζεται με ενίσχυση του κάτω μέρους των ρουθουνιών, με τη βοήθεια μοσχευμάτων.

Πολύ στραβή μύτη

Όταν η μύτη του ασθενούς είναι τόσο στραβή και εξωτερικά, ούτως ώστε η απλή επανατοποθέτηση του διαφράγματος δεν λύνει το πρόβλημα και απαιτείται να γίνει ευθειασμός ολόκληρου του ρινικού σκελετού της μύτης.

Μύτη με μεγάλη πτώση

Προκειμένου να βελτιωθεί η γωνία υπό την οποία μπαίνει ο αέρας στη μύτη, γίνεται ανύψωση της μύτης με λειτουργική ρινοπλαστική.

 «Στην περίπτωση, που ο ασθενής έχει μύτη με μεγάλη πτώση ή μια πολύ στραβή μύτη που δυσχεραίνει σημαντικά την αναπνοή του, ή ακόμη και στην περίπτωση που -εκτός από το λειτουργικό πρόβλημα- επιθυμεί βελτίωση της εμφάνιση της μύτης του, συνδυάζουμε τη λειτουργική με την αισθητική ρινοπλαστική.

Σε κάθε περίπτωση το αισθητικό αποτέλεσμα μιας ρινοπλαστικής θα πρέπει να είναι μια μύτη με όμορφο σχήμα, η οποία θα δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, θα επιτρέπει στο πρόσωπο φυσιολογικούς μορφασμούς και κίνηση κατά την ομιλία, βοηθώντας ταυτόχρονα στη σωστή λειτουργία της και τη βελτίωση της αναπνοής του ασθενούς», διευκρινίζει ο Δρ. Μοιρέας και καταλήγει «Μετά τη λειτουργική ρινοπλαστική, το αποτέλεσμα στη λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο και την αμέσως επόμενη ημέρα της επέμβασης ο ασθενής αναπνέει κανονικά. Το σίγουρο είναι ότι η επέμβαση αυτή βελτιώνει άμεσα την αναπνοή, τη διάθεση, και την καθημερινότητα του ασθενούς».

Loading

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Αίσθημα συνεχούς κόπωσης; Τι μπορεί να σημαίνει;

Αίσθημα συνεχούς κόπωσης; Τι μπορεί να σημαίνει;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό τους αιτιώμενοι ένα αίσθημα συνεχούς κόπωσης και κακουχίας. Η κόπωση είναι ένα κοινό, μη ειδικό σύμπτωμα, με ένα ευρύ φάσμα αιτιών, συμπεριλαμβανομένων οξέων και χρόνιων ιατρικών διαταραχών,...

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πολύπλοκο μεταβολικό νόσημα. Οι επιπλοκές του αφορούν βλάβες στα αγγεία αλλά και στα νεύρα του οργανισμού, οι οποίες οδηγούν σε δυσλειτουργία πολλά όργανα, όπως την καρδιά, το δέρμα και τα μάτια. Προσφάτως όμως διαπιστώθηκε πως...

Χρόνια προστατίτιδα: Πώς επηρεάζει τη ζωή των ανδρών;

Χρόνια προστατίτιδα: Πώς επηρεάζει τη ζωή των ανδρών;

Υψηλό είναι το ποσοστό των ανδρών με χρόνια προστατίτιδα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας της πάθησής τους. Τα συχνότερα είναι το άγχος και η κατάθλιψη. Δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι άλλο πέρα από τον πόνο και νιώθουν ανήμποροι, εξαιτίας της...

Σωληνωτοί μαστοί: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Σωληνωτοί μαστοί: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Οι σωληνωτοί μαστοί είναι μια συγγενής ανωμαλία, μια διαταραχή δηλαδή που δημιουργείται κατά τη διάπλαση των μαστών στην εμβρυϊκή ζωή με συνέπειες που εμφανίζονται πολύ αργότερα, κατά την εφηβεία, οπότε και αναπτύσσεται το στήθος. «Πρόκειται για μια πάθηση αρκετά...

Καρκίνος του μαστού: Ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές

Καρκίνος του μαστού: Ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές

Όταν μιλάμε για πρόληψη του καρκίνου του μαστού εννοούμε οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται με στόχο την ελάττωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου. Θεωρητικά, η πρόληψη μπορεί να είναι πρωτογενής, δηλαδή να προλάβει την εμφάνιση μιας νόσου, και δευτερογενής, δηλαδή να...

Στοματική Υγεία: Πώς συντελεί στο να είμαστε υγιείς

Στοματική Υγεία: Πώς συντελεί στο να είμαστε υγιείς

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή γνωστούς ή ανθρώπους της οικογενείας μας, να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να μασήσουν γιατί κάποιο δόντι πονάει ή έχει σπάσει, ή πρήζεται ή έχει κινητικότητα. Συνήθως λόγω φόβου και έλλειψης χρόνου η πρώτη αντιμετώπιση...

Ουλές ακμής: Πώς μπορώ να τις αποφύγω;

Ουλές ακμής: Πώς μπορώ να τις αποφύγω;

Σύντομη είναι συχνά η χαρά όσων παλεύουν και κερδίζουν τελικά τη μάχη με τη ακμή, καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών έχουν στη συνέχεια άλλον έναν “εχθρό”: να αντιμετωπίσουν - τις ουλές. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε πάσχοντες τις αποκτούν - συχνότερα όσοι αναπτύσσουν...

Καρκίνος Παχέος εντέρου: Γιατί είναι απαραίτητη η κολονοσκόπηση

Καρκίνος Παχέος εντέρου: Γιατί είναι απαραίτητη η κολονοσκόπηση

Ο Mάρτιος έχει καθιερωθεί ως μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Mε αφορμή αυτό το γεγονός στα διαγνωστικά Κέντρα HealthSpot επισημαίνεται η σημασία του προληπτικού ελέγχου και της κολονoσκόπησης, για την ανίχνευσή του σε πρώιμο στάδιο...

Ροχαλητό και Υπνική άπνοια: Εύκολη διάγνωση στο σπίτι από τον Όμιλο Affidea

Ροχαλητό και Υπνική άπνοια: Εύκολη διάγνωση στο σπίτι από τον Όμιλο Affidea

Snore Check: Η ψηφιακή ανάλυση της αναπνοής σε προνομιακή τιμή Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (15/03) προσφέρει την εξέταση Snore Check σε προνομιακή τιμή....