«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ορθώνει τοίχο ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών
My Doctors
logo-1.png
 
 

<Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, υλοποίησε από την 1η Νοεμβρίου έως και την 19η Νοεμβρίου 2015, σε εθνικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

 

Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, σε διεθνή εκστρατεία ενάντια στο φαινόμενο μαζί με άλλους 63 φορείς από 38 κράτη.

 

Η εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης κορυφώθηκε στις 19 Νοεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Πύργο, Κόρινθο, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Αγρίνιο και Χανιά όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών.

 

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και του Stoiximan.gr, μαθητές όρθωσαν τοίχο ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών γράφοντας μηνύματα υποστήριξης σε κάθε παιδί θύμα. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φιλοξενήθηκε το Τούνελ της Καταπίεσης (Tunnel of Oppression ) του Δημήτρη Πλαβούκου όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γίνουν κομμάτι αναπαραστάσεων βίας, καταπίεσης, ρατσισμού και διάκρισης.

 

Ο Πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος παρουσιάσε την πραγματικότητα για κάθε παιδί θύμα Κακοποίησης στην Ελλάδα σήμερα. “Εκατοντάδες παιδιά σήμερα κακοποιούνται από το σύστημα εξαιτίας της Έλλειψης χώρων φιλοξενίας, της Υπολειτουργίας ιδρυμάτων λόγω έλλειψης πόρων, της έλλειψης Εισαγγελέων Ανηλίκων πανελλαδικά, της καθυστέρησης διερεύνησης των καταγγελιών κακοποίησης. Παράλληλα παιδιά θύματα παραμένουν στα Νοσοκομεία, βρέφη εγκαταλείπονται σε Μαιευτικές Κλινικές, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών που είτε επιστρέφουν στο περιβάλλον όπου κακοποιούνταν ή πιθανά δεν απομακρύνονται ποτέ από αυτό. Τεράστιες όμως και οι ελλείψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας σε επίπεδο υποστήριξης παιδιών θυμάτων.

Θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω ότι θα πρέπει όλοι να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους τι σημαίνει κακοποίηση, πως μπορούν να προφυλαχθούν και ποια είναι τα δικαιώματά τους. Κινδυνεύουμε να συνηθίσουμε ακόμα και την Κακοποίηση των παιδιών μας όπως τόσα άλλα που πλέον έχουμε αποδεχτεί”.

 

Ο κ. Γιώργος Κυπραίος, εκπροσωπώντας το Stoiximan.gr δήλωσε: «Σήμερα, 19 Νοεμβρίου, δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν και να εκφραστούν προβληματισμοί και παραδοχές, να διατυπωθούν στοιχεία που αφορούν στην παιδική κακοποίηση  και άλλων μορφών βίας στις οποίες αδικαιολόγητα υπόκεινται τα παιδιά. Όμως πέρα από αυτό, η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει πως υπάρχουν πάντα άνθρωποι που στέκονται με όλες τους τις δυνάμεις και με αγόγγυστες προσπάθειες στο πλευρό κάθε παιδιού που χρειάζεται και αναζητά βοήθεια. Η συμβολή του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε θέματα που άπτονται της παιδικής κακοποίησης είναι αδιαμφισβήτητη. Με αποστολή του να προσφέρει χαμόγελα στα παιδιά και στις οικογένειές του, λειτουργεί προληπτικά, παρεμβατικά και θεραπευτικά με στόχο την αποδυνάμωση και καταπολέμηση φαινομένων βίας. Εμείς στη Stoiximan, έχουμε αγκαλιάσει και επιμένουμε να υποστηρίζουμε  οργανισμούς που έχουν ως πρωταγωνιστές  μικρούς ήρωες. Έχοντας δημιουργήσει το «Τρίποντο Αγάπης» ενισχύοντας  το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού», συνεχίζουμε να αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας που μας βρίσκει πάντα μέτοχους για τον πιο δυνατό σκοπό, αυτό της ενημέρωσης  των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών».

 

Στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 1/1/2015 έως και 31/10/2015:

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Εκ των οποίων το 98% ανώνυμες & μόνο 2 % επώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούσαν στo σύνολο τους 1.545 παιδιά εκ των οποίων:

728 (47%) αγόρια

663 (43%) κορίτσια

154 (10%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο

Σε ποσοστό 40% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών!

Σε ποσοστό 48% τα παιδιά υφίσταντο σωματική κακοποίηση!

Σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε 95 επιτόπιες παρεμβάσεις για 137 παιδιά. Μετά την επιτόπια παρέμβαση και τη διενέργεια κοινωνικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι από τα 137 παιδιά τα:

112 (82%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον

14 (10%)είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών

11 (8%) είχαν ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας

Σε ποσοστό 41,5% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών!

Από  το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον 7 (5%) παιδιά μένουν σε Σπίτια του Οργανισμού.

Στους 9 μήνες λειτουργίας του, «Το Σπίτι του Παιδιού» στήριξε 189 παιδιά καθώς και τους γονείς ή φροντιστές τους.

Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία:

Τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται (ICMEC)

1% του ανδρικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσει παιδοφιλικά κίνητρα. Με παγκόσμιο ανδρικό πληθυσμό στα 3.5 δις το 1% συνεπάγεται 35 εκ άνδρες. Ακόμα και αν αποκλείσουμε τα παιδιά από αυτό τον αριθμό, το νούμερο είναι τρομακτικό. (ICMEC Global Health Coalition)

  1. 9 εκατομμύρια είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης (Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας)

2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC)

Παράλληλα με την Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε πανελλαδικά αντίστοιχες δράσεις. Πιο συγκεκριμένα:

 

Στη Θεσσαλονίκη «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κορύφωσε τις δράσεις του στο πατάρι του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ με την αφήγηση του Παραμυθιού «Κάποιος με ενοχλεί» της συγγραφέα ΝΤΥΜΟΝ ΒΙΡΖΙΝΙ από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου καθώς η δράση των μαθητών.

 

Στην Πάτρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κορύφωσε τις δράσεις του με τη θεατρική παράσταση ο «Γδαρμένος» από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό ΚΟΧΥΛΙ  σε σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών ενώ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου καθώς και η δράση των μαθητών.

 

Στη Λάρισα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τη δράση των μαθητών στην κεντρική Πλατεία της πόλης, ενώ η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Οργανισμού.

 

Στα Χανιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τις δράσεις στην Κεντρική Είσοδο της Δημοτικής Αγοράς της πόλης.

 

Στη Χαλκίδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τις δράσεις στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

 

Στην Κόρινθο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τις δράσεις στο ΠΕΔΙΣ – ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

 

Στην Κέρκυρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τις δράσεις στην Πάνω Πλατεία (έναντι Πεντοφάναρου) μετά από  παραχώρηση του Δήμου Κέρκυρας.

 

Στο Αγρίνιο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τις δράσεις στην Πλατεία Δημοκρατίας της πόλης.

 

Στον Πύργο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τις δράσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ηλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MyDoctors ajax loader

Μπορει να σας ενδιαφερουν

Ήλιος: Τι να προσέξουμε για να είναι φίλος μας

Ήλιος: Τι να προσέξουμε για να είναι φίλος μας

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο, για τους περισσότερους, με τις διακοπές. Ήλιος, κολύμπι,  θαλάσσια σπορ, ξεγνοιασιά και βεβαίως ηλιοθεραπεία. «Η έκθεση στον ήλιο την περίοδο του καλοκαιριού είναι αναπόφευκτη. Πολλοί, μάλιστα, την επιδιώκουν με στόχο να αποκτήσουν ένα...

Υπέρταση: Τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι

Υπέρταση: Τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι

Το άρθρο υπογράφει η Σταυρούλα Μαγγανά, Ιατρός - Ειδική Παθολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Affidea Αθηνών & Περιστερίου Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκείται στο τοίχωμα των μεγάλων αρτηριών, καθώς το αίμα κυκλοφορεί μέσα σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται...

Πότε επισκεπτόμαστε τον αγγειοχειρουργό για τη φλεβική υγεία των ποδιών μας;

Πότε επισκεπτόμαστε τον αγγειοχειρουργό για τη φλεβική υγεία των ποδιών μας;

Το πρώτο κύμα καύσωνα έφτασε ήδη στη χώρα μας. Μαζί όμως με το καλοκαίρι και τη ζέστη για ορισμένους ανθρώπους ξεκινάει μια περίοδος με διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα στα πόδια τους. Αίσθημα βάρους και κούρασης, μικρό πρήξιμο στα κάτω άκρα, αίσθημα καύσου στη γάμπα,...

Affidea: Πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Affidea: Πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόληψης και ευαισθητοποίησης «Φώφη Γεννηματά» το οποίο προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους μαστού. Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή...

Διαβήτης: Οδηγίες για ανέμελες και ασφαλείς διακοπές

Διαβήτης: Οδηγίες για ανέμελες και ασφαλείς διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον η φωτεινή, χαρούμενη προοπτική για όλους. Μετά από μια χρονιά με συνεχόμενο καθημερινό πρωταγωνιστή τον νέο κορωνοϊό, με γεγονότα όπως ο ουκρανικός πόλεμος που δοκίμασαν τις αντοχές και «στρέσαραν» την ζωή όλων, οι καλοκαιρινές...

Η Affidea τιμά την Γιορτή του Πατέρα

Η Affidea τιμά την Γιορτή του Πατέρα

Προληπτικές εξετάσεις προστάτη σε ειδική μειωμένη τιμή Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για όλους τους άνδρες προσφέρει ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα που φέτος εορτάζεται την Κυριακή 19  Ιουνίου. Συγκεκριμένα η προσφορά...

Κιρσοί: Πρακτικές συμβουλές για ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα

Κιρσοί: Πρακτικές συμβουλές για ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα

Το καλοκαίρι και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά τη συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα των ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς. Επιπλέον, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας θρόμβωσης, λόγω της υφιστάμενης αφυδάτωσης,...

Νέο Δερματολογικό Κέντρο City Med του Ομίλου Affidea στον ‘Αλιμο

Νέο Δερματολογικό Κέντρο City Med του Ομίλου Affidea στον ‘Αλιμο

Η Affidea επεκτείνεται με ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες Υγείας Με την δημιουργία ενός σύγχρονου Δερματολογικού Κέντρου City Med στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στον ‘Αλιμο επεκτείνεται Όμιλος Affidea στην Αττική, ενδυναμώνοντας την θέση του στην αγορά της...

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της Κυστικής Ίνωσης

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της Κυστικής Ίνωσης

45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης στο Ρότερνταμ Αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας, μείωση των λοιμώξεων και της ανάγκης για μεταμόσχευση πνευμόνων, επιτυγχάνει σήμερα η χορήγηση του τριπλού συνδυασμού φαρμάκων σε πάσχοντες από Κυστική Ίνωση. Στο 45ο Ευρωπαϊκό...